Чи матиме справа Манафорта наслідки для українських чиновників

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Поки зарано говорити про те, що будуть наслідки для України або когось з українських олігархів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи розслідування справи Манафорта та відомості про його зв'язки з екс-президентом Януковичем і Партією регіонів.

«Річ у тім, що Манафорт відмовляється надавати будь-які свідчення. Наслідки якщо й можуть бути, то лише в тому разі, якщо політтехнолог Трампа піде на угоду зі слідством. Тоді, можливо, він заявить про якісь українські прізвища, про колишніх, не виключено, що й про нинішніх чиновників, які були причетні до фінансування його послуг», – зазначив Дяденко.

Лише в такому разі можуть бути претензії до українських колишніх або нинішніх чиновників, підкреслив він.

При цьому політолог уточнив, що навіть у такому разі не факт, що будуть юридичні наслідки.

«Манафорта звинувачують у несплаті податків. Вони не обов'язково мають бути в курсі, що Манафорт не сплатив податки, не зареєструвався, щоб вести діяльність. Не так багато зачіпок, щоб можна було притягнути до відповідальності когось із українських чиновників», – уточнив експерт.

ЗМІ дізналися про зв'язки Манафорта та КличкаПоліттехнолог і колишній голова передвиборного штабу Дональда Трампа Пол Манафорт у 2014 році співпрацював із мером Києва Віталієм Кличком.

На його думку, малоймовірно, що розслідування зв'язків Манафорта з Януковичем якось допоможе в справі проти екс-президента України.

«Так, можуть відкрити нове кримінальне провадження щодо фінансування виборчої кампанії або послуг безпосередньо Манафорта. Йдеться про відмивання грошей. Це цілком можливо», – пояснив він.

Однак і така перспектива дуже сумнівна, наголосив політолог.

«Потрібно дуже багато інформації, в тому числі пов'язаної з американським правосуддям. Тут уже питання рівня компетентності, який демонструє наша правоохоронна система. Наразі він є недостатнім для того, щоб притягнути до відповідальності когось із колишніх «регіоналів» або представників зараз «Опоблоку», – акцентував експерт.

Нові кримінальні провадження можуть відкрити проти Януковича, але навряд чи вони матимуть судову перспективу, додав він.

Загалом, на його думку, проти самого Манафорта достатньо доказів, і прокуратура США зробить усе можливе, щоб притягнути його до відповідальності.

«Водночас це навряд чи вплине на ситуацію зі звинуваченням Трампа. Президент США був обережним, і коли з'явилися перші ознаки, що Манафорта можуть притягнути до відповідальності, Трамп усунув його від роботи у виборчому штабі», – резюмував Михайло Дяденко.

Як повідомлялося, виявили лист Манафорта Януковичу, в якому він говорить про те, що «вони активно розвивали концепцію антисемітизму як частини поглядів української опозиції, що було головною частиною вашингтонської стратегії»

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: