Останній тиждень VIII сесії: як працювала Верховна Рада

Читать на русском
Верховна Рада сьогодні завершила роботу VIII сесії й майже пішла на канікули до вересня. Попереду ще тиждень роботи в комітетах.

Ось і добіг кінця черговий пленарний тиждень Верховної Ради України, а з ним і восьма сесія. Тепер народні депутати ще тиждень попрацюють у комітетах, після чого роз'їдуться у відпустки. Нова сесія парламенту відкриється вже на початку вересня. Чим депутати займалися цього тижня – в матеріалі «Слова і Діла».

Склад Центральної виборчої комісії так і не був оновлений. Нагадаємо, що минулого четверга Рада намагалася включити це питання до порядку денного, але голосів не вистачило. «Народний фронт», «Опозиційний блок», «Відродження» та «Батьківщина» майже не дали голосів. Фракція «Блоку Петра Порошенка» у відповідь заявила, що голосувати ні за що, крім ЦВК та законопроекту, пов'язаного з Антикорупційним судом, не буде. Однак в БПП цю обіцянку не виконали й активно включилися в процес голосування.

У Києві знову протестують власники авто на єврономерах: реакція соцмережУ центрі столиці власники авто на єврономерах оголосили безстрокову акцію протесту й вимагають скасувати право поліції перевіряти авто за митною базою.

10 липня стало відомо, що питання оновлення Центрвиборчкому стоятиме на порядку денному в четвер. Під час консультацій фракції та групи прийшли до компромісу – в БПП погодилися відкликати зі списку одного кандидата. «Ми ухвалили рішення, що в цій залі ми будемо виключати з цього списку Лотюк Ольгу Степанівну. Ми публічно це підтверджуємо, це дуже професійний фахівець, це дуже шанована й серйозна людина, але розуміючи, що ситуацію потрібно розблокувати, ми ухвалили таке рішення», – заявив голова фракції Артур Герасимов.

У підсумку про постанову по ЦВК згадали лише на вечірньому засіданні 12 липня. Однак з'ясувалося, що згідно з регламентом Ради, в сесійній залі мають бути присутні кандидати в члени Комісії, а їх потрібно попереджати за три дні. З огляду на це більшість фракцій висловилися за перенесення розгляду питання – тепер на осінь.

Що ухвалення інших законопроектів, то пленарний тиждень почали з блоку питань аграрної політики. Зокрема, був ухвалений законопроект про проведення деяких фітосанітарних процедур. Він спрямований на приведення норм у відповідність до законодавства Європейського Союзу, зокрема щодо залучення приватного сектора до проведення фітосанітарного інспектування. Також депутати схвалили законопроект «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який встановлює правові та організаційні основи надання споживачам інформації про продукти.

Крім того, Рада вдосконалила правила використання масиву земель сільськогосподарського призначення. Очікується, що ухвалений законопроект сприятиме запобіганню рейдерства.

У середу народні депутати підтримали призначення в 2018 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених. Після цього на засіданні почався розгляд правок до важливого законопроекту про правовий статус зниклих безвісти.

Як нардепи VIII скликання виконують обіцянки: список лідерів та аутсайдерівВосьме скликання Верховної Ради України пропрацювало вже чотири роки з п'яти. Сто відсотків своїх обіцянок не виконав ще жоден із нардепів. Показали лідерів та аутсайдерів у кожній фракції.

Документ був ухвалений у четвер 238 голосами. Згідно з ним, в Україні буде створений реєстр зниклих безвісти й комісія з питань зниклих безвісти зп особливих обставин (під час бойових дій або стихійних лих). До складу комісії увійдуть представники правоохоронних органів, Міністерства у справах окупованих територій, Міжнародного комітету Червоного хреста. Також передбачено, що статус зниклої безвісти людина отримує з моменту подачі заяви про її зникнення або за рішенням суду.

За словами співавтора законопроекту Марії Іонової, правоохоронні органи будуть зобов'язані вносити відомості про осіб, зниклих безвісти, й підтримувати актуальну інформацію про них до моменту встановлення місця перебування чи місця поховання. «Разом із тим запроваджуються положення про адміністративне покарання посадових осіб у разі порушення встановлених вимог до правоохоронців. Крім того, законопроектом передбачені зміни щодо опіки над майном зниклого. Це спростить бюрократичні зволікання і, як наслідок, моральне виснаження для членів сімей зниклих», – підкреслила Іонова.

Також Рада ратифікувала угоду з Нідерландами, що визначає порядок притягнення до відповідальності на території України осіб, визнаних винними в катастрофі MH17. Нагадаємо, що зовсім скоро, 17 липня, будуть четверті роковини катастрофи літака.

Вчора парламент почав розгляд законопроекту, необхідного для запуску Вищого антикорупційного суду. На ранковому засіданні почали розглядати поправки, а після обіду документ був схвалений.

Сміла в Раді: «наркоманія» від Литвина та філософія РозенблатаВолодимир Литвин розповів Аліні Смілій про боротьбу з наркоманією та алкоголізмом, а Сергій Березенко виявився нашим фанатом.

Вечірнє засідання переривалося для консультацій спікера Андрій Парубія з фракціями та групами з питання ЦВК. Після того, як його розгляд вирішили відкласти, депутати розійшлися.

Сьогодні в парламенті пройшла традиційна година запитань до уряду. Що зовсім не характерно для п'ятниці – сьогодні відбулися кілька результативних голосувань. Нарешті були ухвалені законопроекти Ніни Южаніної «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України», які стосуються автомобілів на єврономерах.

Крім того, нардепи встигли внести зміни до бюджету-2018 щодо фінансового забезпечення державного сектора вугільної галузі. Відзначимо, що на початку місяця шахтарі під парламентом почали протести саме з вимогою ухвалити цей законопроект.

Парубій у своєму виступі перед закриттям сесії подякував усім фракціям, народним депутатам, уряду та президенту за плідну співпрацю й назвав усі успіхи парламенту за сесію. А про «неуспіхи» Ради ви можете прочитати в нашому матеріалі «Прокрастинація в Раді: які питання нардепи не змогли вирішити під час VIII сесії».

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект, який дозволяє «Укроборонпрому» не віддавати борги Росії.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: