Скасування депутатської недоторканності: чому всі «за», але ніхто не голосує

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Навіть якщо попереднє голосування, де потрібно 226 голосів, буде до канікул, воно нічого не вирішить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи ситуацію з голосуванням за скасування депутатської недоторканності.

«Попереднє голосування – це імітація, воно нічого не дасть. 300 голосів для ухвалення рішення немає. Причому ані за парламентський, ані за президентський законопроекти, незважаючи на те, що в парламентському законопроекті величезний список авторів», – зазначив Бортник.

Насправді ж, депутати розуміють, що зараз злам циклів, нинішня влада буде, скоріш за все, в опозиції, додав він.

За його словами, навіть провладна фракція БПП не готова голосувати, хоча заявляє, що виступає за скасування недоторканності.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності УкраїниЗ першого депутата зняли недоторканність ще в 1990 році за побиття полковника КДБ. Відтоді Рада дозволила притягнути до кримінальної відповідальності 19 нардепів. Реальне покарання отримав лише один із них.

Експерт підкреслив, що з урахуванням літа 300 голосів, однозначно, знайти буде дуже складно.

«Або необхідно шукати додаткові механізми. Можливо, переносити це ще далі, далі 2020 року. В кожному разі, доведеться щось придумувати паралельно з цим», – припустив політолог.

«З одного боку, депутати говорять що «за», оскільки їм складно не голосувати за скасування депутатської недоторканності, адже 80% суспільства цю ініціативу підтримують, але з іншого – всі намагатимуться саботувати та недодавати голосів», – уточнив він.

Якщо вивести зараз президента чи міністрів на вулиці міста, то наслідки можуть бути серйозними. Це недемократично, але це вимога натовпу, наголосив експерт.

«Така ж вимога натовпу штовхає питання депутатської недоторканності. Однак є демократичні стандарти. В разі скасування недоторканності в Україні не буде ані економічної, ані політичної опозиції. Тому всі намагатимуться заявляти, що вони «за», що голосуватимуть, піаритися на цьому, але в реальності саботуватимуть. Питання перенесуть ближче до виборів, щоб депутати могли на цьому пропіаритися», – пояснив політолог.

«Та ситуація, коли публічно всі «за», а реально майже всі «проти», – резюмував Руслан Бортник.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності України – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: