Чому питання оновлення ЦВК зайшло в глухий кут?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Маємо кілька конфліктних ліній щодо ЦВК. Перша пов’язана з тим, що ЦВК в тому кадровому складі, який був представлений, нерепрезентативна щодо ВР.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи ситуацію з оновленням складу ЦВК.

«На 13 місць подані 14 кандидатів. Хтось не пройде. Це можуть бути опозиційні кандидати, наприклад, від «Батьківщини». Однак у такому разі ймовірний скандал, оскільки є рішення ПАРЄ, що всі фракції в ЦВК мають бути представлені», – зазначив Якубін.

За його словами, всі проблеми через те, що Банкова хоче протиснути 7 кандидатів, а НФ – 3.

Він додав, що коли обговорювалася тема репрезентативності, то БПП запропонував НФ вирішити проблему за їхній рахунок. Тобто від НФ буде не 3, а, наприклад, 2 представники. НФ на це не погодився.

У Раді сьогодні проголосують за новий склад ЦВК: як обіцяли голосувати нардепиРада сьогодні може змінити склад Центральної виборчої комісії. Слово і Діло розбиралось, як обіцяли голосувати нардепи.

Крім того, велику роль ще відіграє, хто обиратиме керівництво ЦВК, адже в НФ хочуть місце секретаря та першого заступника ЦВК, а в БПП з цим не згодні, підкреслив експерт.

На його думку, друга конфліктна лінія пов’язана з тим, що голосів в принципі може не вистачити.

Пропозиція щодо збільшення кількості членів до 16 взагалі виглядає дуже дивно, оскільки для цього потрібно змінювати закон, уточнив Якубін.

«ЦВК – конституційний орган. Для цього потрібно змінювати закон. Незрозуміло, навіщо це робити, якщо можна повернутися до того списку, який є, з 14 членів, і змінити його. Пропозиція збільшити кількість членів ЦВК – більш складний шлях, адже потрібно ще проголосувати за таку зміну», – пояснив політолог.

Крім того, щоб президент сформував новий список, потрібно, щоб кандидати до ЦВК пройшли цикл перевірок, адже ті, які вже запропоновані, проходили перевірки не один тиждень, додав експерт.

«Тому сама по собі ідея щодо 16 членів на межі конституційності й витратна з точки зору зусиль і часу», – уточнив він.

Та й ситуацію це ніяк не змінює, тому що питання ще й у довірі, наголосив експерт.

За його словами, БПП та НФ не довіряють одне одному, що інша фракція підтримає їхніх кандидатів. У НФ взагалі хотіли б перенести питання на осінь.

«Перш за все на ЦВК наполягають в БПП, а в НФ сподіваються відкласти це на осінь. Тому що є бажання вибити в президента як один із можливих способів хоча б на рівні риторики говорити, що в нас тепер нова ЦВК й, можливо, ми подумаємо про дострокові вибори. А так це зменшує рівень цього аргументу, бо зі старим складом ЦВК дострокові вибори неможливі», – підкреслив політолог.

Також накладається криза в самому БПП, оскільки вже є чутки про зміну керівника фракції, акцентував він.

«Тому тема ЦВК стала проблемою для всіх. Скоріш за все, якщо й проголосують, то за кількох кандидатів, не за всіх, щоб показати, що процес почався. Інших відкладуть вже на осінь. Депутати вже думають більше про канікули, ніж про якусь мобілізацію», – резюмував Олексій Якубін.

«Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки щодо голосування давали народні депутати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: