Рада змінила правила проведення фітосанітарної експертизи

Читать на русском
Верховна Рада прийняла закон № 6673 про проведення деяких фітосанітарних процедур. За з другого разу проголосували 234 депутати (спочатку - 185).

Верховна Рада прийняла закон № 6673 про проведення деяких фітосанітарних процедур. За з другого разу проголосували 234 депутати (спочатку - 185).

Про це повідомляє «Слово і Діло».

У Раді запропонували обмежити доступ журналістів у кулуари: реакція соцмережЖурналістів можуть перестати пускати в кулуари Верховної Рада. Як на це відреагували в соцмережах – в добірці Слова і Діла.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект спрямований на приведення норм у відповідність до законодавства Європейського Союзу, зокрема, щодо залучення приватного сектора до проведення фітосанітарного інспектування.

У законі «Про карантин рослин» передбачено, що проводити фітосанітарну експертизу можуть як державні, так і приватні лабораторії за вибором власника вантажу, але приватні - тільки для експорту товарів. Порядок проведення такої експертизи встановить Кабмін.

Якщо власник продукції вибрав приватну лабораторію, за добу до відбору зразків він зобов'язаний повідомити про це в Держслужбу з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (за допомогою електронних засобів зв'язку). У повідомленні треба вказати, про який транспорт йдеться, який там вантаж, а також назвати дату і час початку відбору зразків.

Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 10-13 липняРада цього тижня розгляне блок питань аграрної політики та, можливо, законопроект про бізнес-омбудсмена.

У такому випадку співробітник приватної лабораторії відбирає зразки, а представник державної лабораторії контролює процес. Однак відсутність держслужбовця - не перешкода для відбору зразків і видачі сертифіката.

Якщо протягом року п'ять разів і більше порушили методи відбору зразків, можливо клопотання про тимчасове зупинення дії або скасування атестата про акредитацію фітосанітарної лабораторії. Відзначається, що лабораторія проводить експертизу товарів на експорт із урахуванням фітосанітарних вимог країни-імпортера. Термін дії висновку фітосанітарної експертизи становить 14 днів. Протягом цього часу власник товару може оскаржити результати експертизи. Повторну (або арбітражну) перевірку проведе уповноважена державна лабораторія.

Законом передбачається створення Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій. Його повинна вести в електронній формі Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Якщо вдруге протягом року лабораторія порушила законодавство, внаслідок чого країна-імпортер направила більше двох нотифікацій про невідповідність товару стандартам, передбачений штраф від 1700 до 3400 грн.

Нагадаємо, законопроект про блокування сайтів перепишуть за участю ОБСЄ і НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: