Без БПП і ЦВК: як пройшов тиждень у Верховній Раді

Читать на русском
Верховна Рада знову не змогла переобрати склад Центральної виборчої комісії, а фракція БПП відмовилася голосувати.
Слово і Діло

На передостанній пленарний тиждень восьмої сесії Верховна Рада залишила одне з найцікавіших питань – зміну членів Центральної виборчої комісії. До виборів залишилося трохи більше року і, як зазначив спікер Андрій Парубій, «тягнути далі нікуди». Але в парламенті, коли мова йде про незручні і важливі законопроекти, депутати завжди знайдуть можливість відкласти їх в довгий ящик. Як Рада провела цей тиждень – в матеріалі «Слова і Діла».

У вівторок, як і планувалося на Погоджувальній раді, роботу нардепи почали з розгляду законопроектів щодо захисту прав дітей. Зокрема, депутати підтримали соціальний захист осіб, які доглядають за хворими дітьми. Документ передбачає виплату додаткової державної допомоги батькам, які доглядають за важкохворими дітьми до 16-річного віку.

Погоджувальна рада: за що виступають фракції та групиЦього тижня Верховна Рада планує звільнити й призначити нових членів Центральної виборчої комісії.

Також Рада підтримала зміни до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування аліментів з-за кордону. При цьому в прийнятий законопроект мало не внесли дивну поправку – про звільнення від податків імпорту обладнання для відновлюваної енергетики. Поправку подав депутат від «Народного фронту» Юрій Вознюк, але в залі її не підтримали.

Схвалили депутати закон про захист лісового фонду України. Він передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу. На вечірньому засіданні парламент в першому читанні підтримав законопроект про мораторій на підвищення тарифів на доставку україномовних друкованих видань в Україні та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній України території Донбасу. Глава комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар зазначила, що сьогодні на Донбасі україномовні друковані видання є мало не єдиним джерелом актуальної інформації. «Цим людям (в сільській місцевості на Донбасі – ред.) треба допомагати, щоб вони бачили українську позицію. А дуже часто там розбомблено все, і вони можуть тільки газети читати. Тому сьогодні вкрай важливо зробити цей крок назустріч україномовним виданням і всій українській друкованій пресі, звичайно, друкованій пресі Донбасу», – сказала вона.

Важливий законопроект Верховна Рада схвалила в середу – в першому читанні проголосували за посилення покарання для нетверезих водіїв, які вчинили смертельне ДТП. Порушників пропонують карати позбавленням волі на термін від 8 до 10 років з позбавленням водійських прав на 10 років. Якщо, не дивлячись на заборону, людина сіла за кермо, її можуть посадити на термін п'яти років з позбавленням права водити довічно.

У Раді сьогодні проголосують за новий склад ЦВК: як обіцяли голосувати нардепиРада сьогодні може змінити склад Центральної виборчої комісії. Слово і Діло розбиралось, як обіцяли голосувати нардепи.

Для розгляду питань ратифікації голосів в той день не вистачило. Зате 4 липня продуктивно попрацював парламентський комітет з питань національної безпеки – він рекомендував прийняти законопроект №6688, який дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси без рішення суду. Ресурс зможуть заблокувати на 48 годин «у виняткових невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та запобіганням вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину», а за рішенням слідчого судді, суду, прокурора або РНБО – на більш тривалі періоди за розміщення «забороненої інформації».

У комітеті заявили, що законопроект є важливим елементом протидії російській агресії в інформаційній сфері. У четвер депутати намагалися «протягнути» цей законопроект до порядку денного, однак за це виступили тільки 158 народних депутатів, «проти» – 59, утрималися – 32.

На четвер також запланували голосування за постанову щодо звільнення та призначення членів ЦВК. В цей же день на засідання прийшли кандидати до складу Комісії. Однак рейтингове голосування за розгляд питання показало, що голосів у залі просто немає. Розгляд питання підтримали лише 189 народних депутатів, проти – 22, утрималися – 39 і ще 103 не голосували.

Голосування, по суті, зірвали чотири фракції – «Народний фронт» (більшість утрималися або не голосували), «Опозиційний блок» ( «проти» –21 голос, 16 – не голосували), «Відродження» (практично всі не голосували) і «Батьківщина» (більшість не голосували або були відсутні).

Депутати відмовились оновити склад ЦВК. Знову розбірки?Депутати, попри заплановане на 5 липня голосування за новий склад ЦВК, так і не змогли ухвалити рішення. Чому та що буде далі, міркували експерти.

У «Народному фронті» свою позицію пояснили тим, що формування нового складу ЦВК має відповідати вимогам Парламентської асамблеї Ради Європи – тобто, має бути представництво всіх фракцій і груп.

Думку НФ розділили й інші фракції, які відмовилися голосувати. Занепокоєння викликало також те, що президент подав 14 кандидатур на 13 місць в ЦВК. «У будь-якій цивілізованій демократичній країні робиться все для того, щоб Центральна виборча комісія була максимально представлена всіма політичними партіями, якщо, звичайно, немає наміру фальсифікувати вибори. Сьогодні влада намагається встановити монополію на ЦВК, а це значить, що готуються фальсифікації», – заявив Віктор Бондар від «Відродження».

«Опоблок» зажадав включити в список кандидатів двох осіб, запропонованих ними. У «Батьківщині» закликали президента дотримуватися резолюції ПАРЄ і внести 13 кандидатур, де будуть представлені всі фракції парламенту.

Така ситуація дуже засмутила «Блок Петра Порошенка»: депутати вийшли на трибуну і глава фракції Артур Герасимов заявив, що вони йдуть із сесійної зали і повернуться тільки в разі розгляду поправки, яка стосується Антикорупційного суду, або повторного розгляду питання ЦВК. «Фракція БПП віддала майже всі голоси, деякі інші фракції дали нуль або майже нуль голосів – ми вважаємо, що Верховна Рада не має ніякого морального права працювати в цьому залі до розгляду цього питання результативно», – сказав Герасимов.

Представник президента в Раді Ірина Луценко підкреслила, що у народних депутатів не було «ніяких об'єктивних підстав не голосувати за оновлення складу Центральної виборчої комісії». Після цього майже всі депутати від БПП із залу пішли.

Сміла в Раді: Бондар марить про президентство, а Семенченку потрібна допомогаДивіться новий випуск Смілої в Раді, щоб дізнатись, яка допомога потрібна депутату Семену Семенченку.

На вечірнє засідання з фракції БПП прийшли тільки 12 осіб. Здавалося б, що голосів для прийняття рішень буде не вистачати, однак законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційного опублікування законів України та інших нормативно-правових актів» підтримали 240 парламентаріїв.

Після цього Андрій Парубій оголосив перерву для наради з главами фракцій і груп, за підсумками якого він висловив упевненість, що всі учасники знайшли спільну мову.

Сьогоднішнє засідання почалося з виступів народних депутатів. Фракція БПП на засіданні була присутня. «Позиція фракції БПП стосовно неучасті в голосуваннях до повернення до розгляду питання поновлення ЦВК, прийняття рішення про зняття депутатської недоторканності, завершення створення Антикорупційного суду, не змінилася. Ми вимагаємо одним з перших питань на наступному пленарному тижні прийняти рішення про звільнення старих і призначення нових членів Центральної виборчої комісії. Сьогодні ми присутні в сесійній залі, оскільки у нас є питання до уряду», – пояснив Герасимов.

На годині запитань до уряду сьогодні обговорив і питання фінансування науки і НП на полігоні в Рівненській області.

Нагадаємо, Верховна Рада ввела податкову знижку для переселенців, які офіційно оплачують оренду житла і не отримують компенсацію від держави.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: