Погоджувальна рада: за що виступають фракції та групи

Читать на русском

Два тижні до парламентських канікул і Верховна Рада виходить на фінішну пряму в роботі восьмої сесії. З Антикорупційним судом, національною безпекою та аудитором НАБУ розібралися, на черзі – призначення членів Центральної виборчої комісії.

Спікер Ради Андрій Парубій запропонував звільнити й призначити нових членів ЦВК у четвер, 5 липня. «Пам'ятайте, в нас була розмова з головами фракцій, і я тоді зазначив, що консультації можуть тривати до 1 липня. Далі ми будемо переходити до вирішення в залі, якщо не буде досягнутий політичний компроміс. Тому що в серпні ЦВК вже має почати певні дії з підготовки до виборів президента. І тому відтягувати нам нікуди», – підкреслив Парубій.

Які законодавчі ініціативи досі не підписані Головою Верховної РадиСпікер Верховної Ради Парубій не підписує два важливих «військових» законопроекти. Також він не поспішає візувати ще чотири постанови парламенту.

Пленарний тиждень депутати почнуть із розгляду законопроекту про захист прав дітей, на вівторок також запланований блок питань інформаційної політики (чотири законопроекти). У середу – традиційно питання ратифікації. У четвер, окрім ЦВК, депутат можуть розглянути блок питань агропромислового комплексу й узгодити календарний план роботи на наступну сесію.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» на Погоджувальній раді закликала в четвер також проголосувати й за призначення суддів Конституційного суду. Крім того, голова фракції Артур Герасимов закликав, зокрема, розглянути чотири законопроекти щодо боротьби з побутовими відходами.

Торкнувся питання призначення нових членів ЦВК Сергій Соболєв. «Як ми можемо розглядати ЦВК, якщо в нас на 13 вакансій 14 претендентів? Ну, зберіться тоді й скажіть, кого ви викидаєте зі складу ЦВК? А то в нас заяви звучать одні, перед міжнародним співтовариством звітують про те, що буде рівне представництво, а в кінцевому варіанті йдуть «під ковдрою ігрища», коли всі прекрасно розуміють, що в кінцевому варіанті не буде того складу ЦВК, який зараз представлений, тому що все одно потрібно буде когось викидати», – заявив нардеп від «Батьківщини».

Рада підтягує «хвости» перед канікулами: за що нардепи голосували цього тижняРада на тижні прийняла важливий закон про національну безпеку й забезпечила запуск роботи Антикорупційного суду.

«Опозиційний блок» наполягає на ухваленні постанови про часткове повернення пільг для чорнобильців. Юрій Бойко також запропонував усім фракціям підписати та ухвалити постанову, яка заборонила б уряду піднімати комунальні тарифи та ціни на газ до кінця року.

Олег Ляшко попросив цього тижня ухвалити законопроекти про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка, про посилення відповідальності за пияцтво за кермом та довічне ув'язнення за фальсифікацію ліків. «Воля народу» підкреслила, що цього тижня розглядатиметься важливий законопроект про підтримку засобів масової інформації на підконтрольній України території Донбасу, група закликала проголосувати за нього.

Лідер фракції «Народного фронту» Максим Бурбак на Погоджувальній раді багато говорив про українських політв'язнів у Росії. Також НФ закликав парламентарів підтримати Міністерство внутрішніх справ і Кабінет міністрів у боротьбі з контрабандою.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, спікер парламенту Андрій Парубій розповів, як вноситимуть правки до закону про Антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: