Депутати відмовились оновити склад ЦВК. Знову розбірки?

Читать на русском
Василь Моканполітолог

У Раді міні-криза – ніяк не домовляться про оновлений склад ЦВК. Недовіра між фракціями коаліції зростає, а голосування поки поставлене на паузу.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політичний експерт Василь Мокан, передає «Слово і Діло».

«Справжніми причинами не голосування за оновлення ЦВК є боротьба між БПП і НФ за голову і замів цього органу. Максимальні амбіції і боязнь «кидка» по кількості кандидатур з боку фронтовиків. У Банкової інша принципова умова - наявність 8 голосів у ЦВК (з партнерами), що в подальшому забезпечить результативне ухвалення рішень Комісії і прямий політичний вплив», – зазначив Мокан.

За його словами, неголосування за ЦВК начебто через загрозу дострокових парламентських виборів – міф, придуманий для журналістів та окремих депутатів.

По-перше, правових підстав для перевиборів не створено, тому вони вже навряд чи відбудуться, підкреслив політолог.

«По-друге, якби на Банковій було бажання їх провести, то старий склад ЦВК має повне право й законні повноваження забезпечити та організувати виборчий процес. Члени ЦВК за законом продовжують свої повноваження до моменту обрання нових. Питання легітимності є вторинним, у нас превалюють політичні аргументи», – уточнив він.

Сценарій дострокових виборів до ВР на Банковій обговорюється, однак він не є пріоритетним, додав Мокан.

У Раді сьогодні проголосують за новий склад ЦВК: як обіцяли голосувати нардепиРада сьогодні може змінити склад Центральної виборчої комісії. Слово і Діло розбиралось, як обіцяли голосувати нардепи.

«Проблеми з ЦВК залишаються незмінними – 14 кандидатур на 13 посад, відсутність представника «Опозиційного блоку». За ці тижні правового механізму виходу із ситуації не запропонували. Перевнесення президентом 13 кандидатур, включаючи ОБ, як пропонується деякими фракціями, відтермінує голосування на осінь, адже кандидатура від ОБ зобов'язана пройти спецперевірку», – пояснив експерт.

На його переконання, найбільш розумним рішенням у цій ситуації стало б синхронне відкликання по одному кандидату від БПП та НФ.

Він наголосив, що це вирішує питання кількості претендентів та звільняє місце для «Опозиційного блоку». Голосування відбувається за 12 нових членів ЦВК, що вже пройшли процедурні перевірки, а для кандидата від ОБ залишається вакантне місце на осінь.

«Це, звичайно, трохи ламає схему коаліції, описану на самому спочатку. Однак в іншому разі нас чекає тотальна критика способу оновлення ЦВК: внутрішня – з боку опозиції та експертного середовища, зовнішня – з боку західних партнерів через непредставлення всіх фракцій у ЦВК», – резюмував Василь Мокан.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розбирались, які обіцянки щодо голосування за ЦВК давали народні депутати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: