У Раді сьогодні проголосують за новий склад ЦВК: як обіцяли голосувати нардепи

Читать на русском
Рада сьогодні може змінити склад Центральної виборчої комісії. Слово і Діло розбиралось, як обіцяли голосувати нардепи.

Верховна Рада України сьогодні, 5 липня, планує нарешті звільнити старий склад Центральної виборчої комісії й призначити новий. Питання оновлення ЦВК обговорюють уже не перший рік, адже деякі члени Комісії вже серйозно «пересиділи» термін своїх повноважень. Наступного року вже відбудуться президентські вибори і, як зазначив спікер Андрій Парубій, «тягнути нікуди». При цьому кандидатури на посади членів ЦВК президент Петро Порошенко затвердив ще на початку року. «Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки щодо голосування давали народні депутати.

«Ми не дозволимо, щоб на наступні вибори йшли з цим складом Центральної виборчої комісії. Тому що ми знаємо – ваші голоси будуть вкрадені», – запевнив минулого року Сергій Лещенко.

В середині травня вже цього року депутат і представник президента в Раді Ірина Луценко пообіцяла, що питання буде вирішене до осені. Вона також зазначила, що навряд чи будуть заперечення, щоб проголосувати.

Хто обіцяв проголосувати за оновлення ЦВК

Оновлення складу Комісії має підтримати фракція «Блоку Петра Порошенка». Наприкінці квітня про це заявив лідер фракції Артур Герасимов. «Щойно це питання буде поставлене на порядку денному голосування парламенту, наша фракція однозначно це підтримає», – запевнив депутат.

Його позицію підтримує Валерій Писаренко. Ще в березні він заявив, що «Відродження» виступає за якнайшвидше призначення нового складу ЦВК і готове голосувати. За словами Василя Гуляєва, група «Воля народу» також проголосує «за».

«Ми підтримуємо позицію президента, який вніс подання до Верховної Ради. Фракція «Народного фронту» голосуватиме за переобрання складу Центральної виборчої комісії. В тому варіанті, який подав президент», – так позицію НФ окреслив Олег Медуниця.

Склад Центрвиборчкому, запропонований Порошенком, готові також підтримати Микола Величкович і Григорій Шверк. Борислав Розенблат минулого року заявляв, що підтримає кандидатури до ЦВК, запропоновані всіма фракціями.

Підтримають, якщо...

Не всі готові однозначно висловити свою підтримку запропонованих кандидатур. Юрій Павленко заявив, що «Опозиційний блок» не голосуватиме за подання на нових членів, якщо там не буде двох представників його фракції.

Ігор Гузь не підтримає новий склад ЦВК, якщо з нього будуть виключені кандидати від опозиційних фракцій. «ЦВК має складатися з представників різних фракцій. Якщо хтось собі думає викинути представників опозиції, це зло. Категорично зло. Я, наприклад, цього не підтримую й публічно не буду підтримувати», – заявив він.

Не будуть голосувати за запропонованих кандидатів

Фракція «Батьківщини» не підтримуватиме тих кандидатів до ЦВК, які були запропоновані президентом. Про це депутат Вадим Івченко заявляв ще в 2016 році. «Ми обов'язково підтримаємо звільнення членів ЦВК, але ми не будемо підтримувати тих людей, яких пропонує президент», – сказав він.

Того ж року Ігор Мосійчук запевнив, що Радикальна партія також не голосуватиме за запропонованих Порошенком кандидатів. Нардеп зазначив, що за звільнення членів Комісії фракція проголосує, оскільки вони неодноразово на цьому наполягали. Але в поданні президента їх хвилює те, що представлені кандидати не від усіх фракцій.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало представництво політичних сил у Верховній Раді та Центрвиборчкомі з 2002 року.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: