Комітет Ради підтримав блокування сайтів без суду

Читать на русском
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував прийняти в першому читанні законопроект, який дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси без рішення суду.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував прийняти в першому читанні законопроект, який дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси без рішення суду.

Відповідне рішення члени комітету підтримали на засіданні в середу, 4 липня, передає «Слово і Діло».

Блокування сайтів: що пропонують українцям та які зміни потрібніВерховна Рада включила до порядку денного законопроект про позасудове блокування сайтів. Оцінили ініціативу експерти.

Законопроект запропоновано прийняти за основу з низкою застережень, які оприлюднив його автор і член комітету з нацбезпеки Іван Вінник.

«Підтримати за основу з зобов'язанням до другого читання вивчити висновки, викладені в рішеннях Європейського суду з прав людини, які я зачитав... з урахуванням вимог і положень Конвенції про основоположні права і свободи людини ... чітка процедура можливості оскарження відповідного рішення та визначений перелік статей Кримінального кодексу, за якими такий захід забезпечення може бути застосований», - сказав нардеп.

Даний законопроект пропонує надати право СБУ забезпечувати за рішенням суду або в інших встановлених законом випадках блокування доступу до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, які встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

Блокування доступу до інформресурсів стане ще одним видом санкцій. Крім того, пропонується створити єдиний реєстр виконання судових рішень та застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Згідно із законопроектом, порядок блокування інформаційних ресурсів буде встановлювати Кабінет міністрів.

На засіданні був присутній заступник голови СБУ Олег Фролов, який заявив про використання українських інтернет-ресурсів для пропаганди. У зв'язку з цим він зазначив, що СБУ вважає дуже важливим прийняття даного законопроекту.

Раніше стало відомо, до чого може привести дозвіл депутатів на блокування сайтів без рішення суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: