Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Білецький

Читать на русском
Андрій Білецький виконав лише четверту частину своїх обіцянок. Зокрема, йому погано вдаються обіцянки влаштувати протести.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Білецький (позафракційний).

Білецький був обраний до Верховної Ради за виборчим округом №217 (Київ). Відзначимо, що зараз він також є заступником голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони. За час своєї каденції депутат дав 24 обіцянки, виконав лише 6 (25%), а 10 – провалив.

У 2015 році Білецький пообіцяв створити політичну партію правого толку. «В Україні, де в правих були відмінні можливості для старту, вони на очах втратили авторитет, значущість і політичний вплив. Відбувається деградація. І ситуація в «Правому секторі» – ще один сигнал про це. Але я вірю, що в нашій країні на тлі посилення загальнопланетарної кризи з монстром під боком націоналістична ідея вкрай необхідна», – заявив депутат. Майже через рік після його обіцянки була створена націоналістична партія «Національний корпус», яку й очолив Білецький.

Кілька обіцянок, пов'язаних із діяльністю «Національного корпусу», Білецький провалив. минулого року він обіцяв, що «Нацкорпус» штурмуватиме обласні ради з вимогою амністії для воїнів антитерористичної операції. Напередодні цього зіткнення між активістами й правоохоронцями сталися під Львівською облрадою. Єдиний мітинг «Нацкорпусу» (разом із «Правим сектором» і «Свободою») відбувся під стінами Тернопільської облради. Президент України Петро Порошенко підписав закон про амністію лише через кілька місяців після обіцянки Білецького, проте більше жодних акцій «Нацкорпус» не влаштовував.

Через закон про амністію «Національний корпус» також збирався мітингувати під Адміністрацією президента. Але й цю обіцянку Білецький провалив. З протестами взагалі в депутата не складається. В 2016 році в Маріуполі внесли доповнення до меморандуму про перебування військовослужбовців у камуфляжній формі в установах ресторанного бізнесу. Згідно з доповненням, військові можуть відвідувати заклади громадського харчування в камуфляжній формі з 6 ранку до 23 вечора; не допускається наявність у них зброї та вживання алкоголю. «В разі неприпинення дії меморандуму в частині, яка стосується військовослужбовців, ми будемо проводити протести, в тому числі блокування роботи мерії», – заявив депутат. Доповнення до документу не скасували, але й протестів із цього приводу не було.

Білецький також провалив одну обіцянку, яка стосувалося його виборчого округу. Під Києвом нардеп пообіцяв побудувати дитячо-юнацький центр. Планувалося, що там будуть військово-спортивні, технологічні гуртки, а також екологічні та етнографічні центри. Минулого року прес-секретар депутата повідомив «Слову і Ділу», що обіцяний Білецьким табір – це «Азовець». Але, як виявилося, табір функціонував уже три роки й нардеп свою обіцянку не виконав.

Легко Білецький виконав свою обіцянку не голосувати за державний бюджет на 2017 рік – він просто не прийшов на засідання парламенту. «Цей бюджет я вважаю не зовсім адекватним. Це бюджет не розвитку, а бюджет проїдання. Підтримати його – це плодити бідність, антиукраїнські настрої, підштовхувати людей до виїзду з країни», – так він пояснив свою позицію.

Ще вісім обіцянок народний депутат повинен виконати. Буквально цього літа Білецький пообіцяв відкрити дитячий табір в районі Маріуполя. З цим правда є не великі труднощі: відкривати дитячі установи в зоні АТО (тепер ООС) заборонено, а місто є її частиною. Депутат зазначив, що якщо не вийде відкрити табір в Маріуполі, його відкриють в Бердянську.

Також ще в 2016 році Білецький заявив, що не вступатиме до жодної фракції у Верховній Раді. Поки йому вдається тримати своє слово, він залишається позафракційним. «Я не є звичайною для нашої влади парламентської тушкою, я представник фронтовиків і українських патріотів, у яких, я впевнений, немає жодної довіри ані до президентської, ані прем'єрської політичній силі», – сказав депутат.

Як мажоритарник на наступних виборах Білецький балотуватися не планує, а планує робити це лише в складі політичної сили націоналістичного характеру.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Володимир Шкварилюк;

Борислав Береза;

Сергій Березенко;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Тарас Батенко;

Павло Балога;

Андрій Шинькович;

Олег Барна.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: