Антикорупційний суд та аудитор НАБУ: чим Рада займалася 5-8 червня

Читать на русском
Верховна Рада цього пленарного тижня ухвалила низку важливих рішень, зокрема проголосувала за створення Антикорупційного суду й обрала аудитора НАБУ.
Слово і Діло

Цього тижня Верховна Рада нарешті зробила важливий крок у боротьбі з корупцією: законопроект про створення Вищого антикорупційного суду був ухвалений у другому читанні. Тепер справа за підписом президента. Ухвалений документ враховує вимоги західних партнерів і зберігає право вето міжнародних експертів на затвердження суддів на посади. Нагадаємо, що створення Антикорупційного суду було однією з головних умов Міжнародного валютного фонду для виділення наступного траншу, тож тепер шанси України отримати гроші високі. Крім того, очевидно, що збереже свою посаду прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який раніше обіцяв подати у відставку в разі, якщо суд не буде створений.

Розгляд правок до законопроекту (їх було близько 2 тисяч) парламент почав минулого пленарного тижня й присвятив тому ж весь вівторок і всю середу. Крім того, в ніч на 7 червня тривали переговори української влади із західними партнерами, в результаті щодо суперечливих питань знайшли компроміс.

Погоджувальна рада: за що готові голосувати фракції та групиВерховна Рада може цього тижня нарешті ухвалити закон про створення Антикорупційного суду.

У четвер, коли депутати планували вийти на фінальне голосування, до Ради приїхав президент України Петро Порошенко. Глава держави зазначив, що ухвалення закону про Антикорупційний суд дасть можливість підвищити кредитний рейтинг України, збільшить довіру до нашої країни й забезпечить економічне зростання. «Голосування за Антикорупційний суд є лакмусовим папірцем для кожного народного депутата. Тому що сьогодні ми завершуємо створення ефективної прозорої антикорупційної інфраструктури, в тому числі незалежне Антикорупційне бюро, законодавчо забезпечене функціонування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, створене Національне агентство запобігання корупції, законодавчо забезпечене зповнення електронних декларацій», – сказав Порошенко.

Дві фракції – «Опозиційного блоку» та Радикальної партії – відразу заявили, що голосуватимуть проти. В «Опоблоці» заявили, що створення Антикорупційного суду суперечить Конституції України, «радикали» вважають, що це рішення ухвалюється «на догоду іноземним партнерам». «Коли рішення ухвалюється або на догоду президенту Порошенку, або на догоду іноземним послам, то горе тій країні, парламент якої не усвідомлює важливості суверенітету, незалежності, поваги до української державності», – заявив із трибуни Олег Ляшко.

Однак, незважаючи на таку позицію, голосів у сесійній залі було більш ніж достатньо. Законопроект про Антикорупційний суд підтримали 315 нардепів за 226 мінімально необхідних. 25 депутатів виступили проти. Порошенко назвав це рішення перемогою України та українського народу й подякував парламенту «за подарунок на четверту річницю президентства».

Нардепи спростили процедуру досудового розслідуванняВерховна Рада України на засіданні в четвер, 7 червня, прийняла зміни щодо спрощення процедури досудового розслідування.

На хвилі радості за ухвалене рішення Верховна Рада розглянула ще кілька важливих питань. По-перше, був обраний аудитор Національного антикорупційного бюро. Антикорупційний комітет Ради запропонував двох кандидатів: колишнього прокурора США Томаса Фаєрстоуна та правозахисника Володимира Василенка. За підсумками голосування більшість голосів отримав Василенко. По-друге, з пропозиціями президента був схвалений законопроект про дипломатичну службу.

Парламентський четвер не для всіх минув добре: посади міністра фінансів України позбувся Олександр Данилюк. Нагадаємо, що 23 травня на засіданні Кабінету міністрів між Данилюком і Гройсманом сталася сварка. Прем'єр відмовився призначити Данилюку ще одного заступника й запропонував міністру звільнитися, після чого той пішов із засідання.

Конфлікт пішов далі, коли Данилюк написав листа G7. У листі він розповів, що президент намагався просунути на посаду заступника Данилюка людину, яку лобіювали Ігор Кононенко та Ніна Южаніна. Через те, що Данилюк ці кандидатури на посаду не погоджував, вже два роки він працює без заступника.

Гройсман вважає таку поведінку міністра неприйнятною й підписав подання до Ради на його відставку. «Поширення спотвореної інформації серед наших міжнародних партнерів напередодні важливих для України переговорів з ЄС ставить під загрозу їх результати», – заявив глава уряду.

Рада звільнила Данилюка: як голосували нардепиОлександр Данилюк звільнений із посади міністра фінансів. Як голосували фракції та групи, розбиралося Слово і Діло.

Данилюка 7 червня викликали до Ради для звіту про свою роботу й після 254 голосами підтримали його звільнення. Виконувачкою обов'язків міністра фінансів стала перша заступниця Оксана Маркарова.

На вечірньому засіданні народні депутати проголосували за звернення до парламентів інших країн і міжнародного співтовариства в зв'язку з винесенням незаконного вироку російським судом Роману Сущенку. Сущенка засудили до 12 років колонії за «шпигунство».

Також Рада ратифікувала важливу угоду з Францією про офіційну підтримку в створенні єдиної системи авіаційної безпеки й захисту в Україні. Угода передбачає надання Україні кредиту не більш ніж 475 мільйонів євро для закупівлі вертольотів (до 55 одиниць), пов'язаних із ними товарів, робіт і послуг для створення єдиної системи авіаційної безпеки. «Завдяки цій угоді буде створена потужна повітряна армія, яка зможе прийти на допомогу в будь-яку точку України протягом години й врятувати тих, хто потрапив у халепу. Ця угода вигідна для України. Тепер ми будемо працювати разом із сучасною компанією Airbus Industries», – заявив депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко.

Сьогодні в Раді пройшла традиційна година запитань до уряду. Зокрема, міністр юстиції Павло Петренко відзвітував про підготовку нових ініціатив, спрямованих на захист дітей, і закликав парламент наступного тижня ухвалити пакет відповідних законопроектів.

Нагадаємо, Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію для розслідування можливих розкрадань у ЗСУ й підриву обороноздатності держави з 2004 до 2017 року.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: