Ремонт лікарень і нове обладнання: що обіцяють мажоритарники Вінницької області з приводу медицини

Читать на русском

Наприкінці листопада Верховна Рада України дала старт реформі медицини в селах. Ухвалений законопроект передбачає підвищення доступності та розвиток сільської медицини, яка в Україні традиційно перебуває в сумному стані. Сьогодні «Слово і Діло» аналізувало, які обіцянки в галузі медицини давали депутати-мажоритарники Вінницькій області.

У Вінницькій області вісім мажоритарників, обіцянки п'яти з них – Петра Юрчишина, Олексія Порошенка, Олександра Домбровського, Івана Спориша, Миколи Кучера – пов'язані з медициною.

Найбільше обіцянок щодо медицини виконав Кучер. У 2016 році нардеп обіцяв відновити будівництво Теплицької лікарні. Через кілька місяців питання вдалося зрушити з мертвої точки. На будівництво, яке було «заморожене» понад 25 років, виділено з державного бюджету 6,2 млн грн.

Крім того, депутат посприяв проведенню реконструкції інфекційного відділення в Бершадській окружній лікарні. Ця ж лікарня завдяки сприянню Кучера отримала нове медичне обладнання: лапароскопічну стійку для операційного блоку, 2 ЕКГ апарати, 2 інфузійні насоси, фетальний монітор для перинатального центру, 2 монітори пацієнта для відділення АІТ та 2 апарати фототерапії новонароджених.

На рахунку Домбровського також є одна виконана обіцянка: нардеп допоміг Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. Пирогова купити обладнання. А ось обіцянку домагатися ухвалення законів про відновлення ефективної інфраструктури сільської медицини Домбровський провалив. Восени 2017 року Верховна Рада ухвалювала відповідний законопроект, але нардепа на засіданні не було.

У Юрчишина в процесі виконання перебувають три обіцянки. Нардеп заявив, що сприятиме ухваленню закону про заборону монополії аптечних закладів. Також Юрчишин має допомогти облаштувати оздоровчо-реабілітаційний центр для воїнів АТО в місті Хмільник і сприяти розширенню мережі фельдшерсько-акушерських пунктів у селах (щодо виконання цих обіцянку «Слово і Діло» очікує відповіді на запит від депутата).

Нардеп Спориш минулого року пообіцяв направити кошти з депутатського фонду на підтримку створення госпітального округу на базі Тульчинської центральної районної лікарні. А Олексій Порошенко заявив, що буде розвивати всі медичні установи свого виборчого округу. Восени нардеп підтримав у Раді законопроект «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості».

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки щодо медицини виконали мажоритарники Полтавської області.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: