Бюджет-2018: депутати заявили про брак коштів на медицину

Читать на русском
У Самопомочі заявили, що в проекті бюджету-2018 на фінансування медицини збираються виділити недостатньо коштів.
фото: samopomich.ua

У проекті державного бюджету на 2018 рік фінансування медицини збільшене порівняно з 2017 роком, але пропонованих засобів недостатньо для того, щоб забезпечити нормальне функціонування сфери охорони здоров'я в умовах медреформи.

Таку думку висловила «Слову і Ділу» народний депутат, член парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко («Самопоміч»).

«Залишаються недофінансованими або непрофінансуваними цілі напрямки», – зазначила вона.

За словами Сисоєнко, на один мільярд недофінансована первинна медицина.

«За новим законом первинна ланка запускається якраз наступного року. Дуже важливо, щоб у перший рік реформи вона була профінансована в повному обсязі. Мається на увазі оплата послуг сімейних лікарів, яку здійснюватиме держава. І для того, щоб вийти на встановлену суму – 355 гривень на одну людину, в проекті бюджету на наступний рік не вистачає одного мільярда гривень», – розповіла вона.

Погоджувальна рада: як голосуватимуть фракції та групи за бюджет-2018Основною темою Погоджувальної ради ВР став держбюджет-2018: наші аналітики розібралися, які позиції щодо голосування зайняли політсили.

Також, за її словами, близько чотирьох мільярдів гривень потрібно додатково виділити на субвенції у фонд оплати праці медпрацівників: «Щоб наступного року не було невиплати медикам зарплат, зрівнялівки тощо».

Сисоєнко зазначила, що подала відповідні поправки до проекту бюджету, але в тексті, поданому на перше читання, вони були відхилені.

«Тому за неї доведеться боротися в залі», – зазначила політик.

Нагадаємо, в проекті держбюджету на 2018 рік видатки, виділені Міністерству охорони здоров'я, становили 31,5 млрд грн, а загальнодержавні витрати на сферу охорони здоров'я – 54,4 млрд грн. У 2017 році ця сума склала, відповідно, 14,5 млрд грн і 47,47 млрд грн.

Верховна Рада має приступити до розгляду проекту держбюджету 16 листопада.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: