Порошенко дав старт медичній реформі

Читать на русском
Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Одеської області підписав закон про медичну реформу.

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Одеської області підписав закон про медичну реформу.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

Як наголошується, він передбачає запровадження системи гарантій для повної оплати громадянам необхідних їм медичних послуг і лікарських засобів, передбачених програмою медгарантій, за рахунок коштів державного бюджету.

Державний гарантований пакет передбачає повну оплату на екстреному, паліативному й первинному рівнях, частково – на вторинному (спеціалізованому) і третинному (високоспеціалізованому), а також послуги реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років і медичної допомоги в зв'язку з вагітністю та пологами.

Програма медгарантій має затверджуватися Верховною Радою в законі про державний бюджет, а обсяг коштів, що спрямовуються на її реалізацію, визначається як частка валового внутрішнього продукту в розмірі не менш ніж 5%.

Закон також передбачає створення нового центрального органа виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері організації фінансування надання медпослуг і лікарських засобів, – Єдиного національного замовника.

Новий механізм фінансування запроваджується поступово, на первинному рівні вже з 2018 до 2020 року.

Також закон передбачає створення електронної системи охорони здоров'я, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медпослуг і управління медінформацією.

Верховна Рада ухвалила медреформу з поправкамиПарламент підтримав законопроект про фінансові гарантії медпослуг з істотними поправками депутатів.

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів».

Як повідомлялося, в проекті державного бюджету на 2018 рік фінансування медицини збільшене, але пропонованих коштів недостатньо для того, щоб забезпечити нормальне функціонування сфери охорони здоров'я в умовах медреформи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: