Міські легенди України. Ліфтове господарство Херсона

Читать на русском

Крім того, що Херсон довго славився таким сюрреалістичним явищем, як платні ліфти, в місті щорічно виділяються значні суми на відновлення, поточний і капітальний ремонт ліфтів, які перебувають у комунальній власності. «Слово і Діло» підрахувало кошти, витрачені на ремонт херсонського ліфтового господарства за останній десяток років.

Так, зараз у житлових будинках Херсона налічується 1385 ліфтів, причому близько половини з них почали працювати ще в період із 70-х до 90-х років минулого століття й відпрацювали свій термін ще на початку 2000-х років.

У 2007 році в місті схвалили програму стабілізації ліфтового господарства на наступні три роки й почали виділяти гроші на приведення ліфтів до ладу. Так, у 2008 році на це виділили 1,1 мільйона гривень, що на ті часи складало близько $200 тисяч. У 2009 році ця сума зросла до 2,75 мільйона гривень.

У 2010 році в Херсоні затвердили нову трирічну «стабілізаційну» програму для ліфтів міста та комплексну програму реформ і розвитку житлово-комунального господарства міста, й у 2011 році на ремонт ліфтів виділили меншу суму – 1,6 мільйона гривень (приблизно ті ж $200 тисяч за курсом 2011 року).

До 2012 року в місті капітального ремонту та оновлення потребували 144 ліфта, й на це міська адміністрація виділила 4,7 мільйона гривень. Однак до 2013 року витрати на ремонт ліфтів лише зросли – так, на 377 ліфтів, які потребували ремонту, виділили майже 11 мільйонів гривень.

У 2014 році обсяг виділених на ремонт херсонських ліфтів коштів зріс до 18 мільйонів гривень, причому за цей рік планувалося полагодити й відновити 487 ліфтів. При цьому мер міста Володимир Миколаєнко запевняв, що в 2014-му відремонтують і запустять 565 ліфтів із титульного списку, однак не вклався в терміни виконання цієї обіцянки – згідно зі статистикою міськради, за цей рік полагодили більш ніж дві сотні ліфтів.

До 2015 року видана на ремонт і відновлення ліфтів сума збільшилася до рекордних за всі роки 27,3 мільйона гривень (щоправда, і кількість запланованих до ремонту підйомників зросла до 544). Згідно зі звітами, за цей рік 535 ліфтів були відремонтовані, причому 26 із них запрацювали знову після довгого простою.

Основний масив робіт завершився до 2016 року. За цей рік відремонтували 88 ліфтів, відповідно, зменшилася й виділена на їх ремонт сума, що склала 5,7 мільйона гривень.

На 2017 рік у Херсоні заплановано ремонт і відновлення експлуатації 80 ліфтів, які перебувають у комунальній власності: на це з бюджету міста виділили вдвічі більше коштів, ніж у 2016 році – 13 мільйонів гривень.

Також у рубриці «Місцеві легенди України»:

Екологічна ситуація в Маріуполі

Львів: Грибовицьке звалище

Одеса: каналізаційне питання

Закарпаття: захист від паводків

Київ: річковий трамвай

Івано-Франківськ: реконструкція стадіону «Рух»

Київ: будівництво льодового стадіону

Луцьк: Волинський перинатальний центр

Житомир: обласний онкологічний диспансер

Запоріжжя: автомагістраль через Дніпро

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: