Міські легенди України. Будівництво льодового стадіону в Києві

Читать на русском

В кінці травня власник низки столичних торгово-розважальних центрів придбав права на будівництво найбільшого в Україні ТРЦ зі спорткомплексом на земельній ділянці на вулиці Глушкова, 9 в Києві, де розташований недобудований льодовий стадіон: доля довгобуду знову під питанням. «Слово і Діло» вирішило нагадати, як давно зводять будову і що обіцяли політики на цей рахунок.

Початок будівництва льодового стадіону в Києві сягає часів розвиненого соціалізму: близько 1970 року в міністерстві культури і спорту СРСР виносили ідею чергового грандіозного проекту – на цей раз їм повинен був стати критий льодовий стадіон в Києві загальною площею 9 тисяч квадратних метрів, який би вміщував 10 тисяч глядачів. Роботи з його будівництва почалися в 1978 році і проходили на тлі гучних заяв, але без будь-якого ентузіазму.

До 1986 року будівництво стадіону було все таким же далеким від завершення, проте в зв'язку з необхідністю ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи фінансування проекту переглянули, і без того мляві темпи будівництва сповільнилися ще більше.

До моменту набуття Україною незалежності в 1991 році будівництво об'єкта призупинили, хоча в 1993 році на стадіоні планували почати оздоблювальні роботи.

У 1996 році будівництво було офіційно зупинене. На цей час готовність об'єкта становила 66% від проектної, а на його будівництво вже витратили 35,7 мільйонів гривень.

Після цього про льодовий стадіон забули практично на 10 років, хоча влада столиці і намагалися вдаватися до певних заходів для захисту об'єкта від мародерів і вандалів – зокрема, на початку 2000-х тут виставили охорону.

У 2006 році про покинутий стадіон згадав тодішній міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко та запропонував проект будівництва бази льодових видів спорту «Олімпійське селище» загальною площею в 350 тисяч квадратних метрів: на роботи планували виділити два мільярди гривень (на той момент – близько 400 мільйонів доларів). Однак проект так і не був реалізований.

У 2007 році після прийняття Київрадою програми приватизації комунального майна столиці, довгобуд виставили на конкурс з умовою зберегти призначення споруди і реконструювати його протягом п'яти років, вклавши близько 25 мільйонів доларів інвестицій, однак бажаючих придбати довгобуд не знайшлося.

У 2010 році Київрада віддала недобудований стадіон і 11 гектарів землі в оренду ТОВ «Укрсоцбудінвест» на 25 років для будівництва торгово-розважального центру зі спорткомплексом.

Через п'ять років, столичні депутати дали згоду на продовження будівництва критої льодової арени до 2020 року, а в 2017 році власник комплексів Lavina, Blockbuster і Ocean Вагіф Алієв отримав права на оренду і анонсував будівництво ТРЦ зі спорткомплексом загальною площею в 450 тисяч квадратних метрів.

Також в рубриці «Місцеві легенди України»:

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: