Міські легенди України. Луцьк: Волинський перинатальний центр

Читать на русском

Будівництво перинатального центру в Луцьку – історія, яка тягнеться вже понад півтора десятка років. Рішення про його початок було ухвалене в 2000 році, капсула під його зведення заклали в 2001 році. Відтоді центр-примара постійно спливає в обіцянках і звітах місцевих політиків, однак породіллі Луцька й області досі змушені народжувати в єдиному в місті пологовому будинку. Що ж до спеціалізованого медзакладу, де могли би приймати складні пологи та займатися реабілітацією дітей із вродженими вадами, то його в регіоні просто не існує. Тож завершення будівництва перинатального центру вкрай важливе для Луцька. Особливо, якщо врахувати, що 40% породіль Волинської області приїжджають народжувати дітей саме сюди, і навантаження на місцевий пологовий будинок – величезне.

У 2001 році вартість будівництва медзакладу була оцінена в 25 млн грн. 1,5 млн з них було виділено з Держбюджету того ж року. Проте вже за рік, після проведення інженерних мереж та монтажу колон наземної частини будівлі, будівництво було зупинене. У такому стані центр проіснував до 2011 року, коли було ухвалене рішення про продовження робіт. Тоді орієнтовним терміном їх завершення був визначений 2013 рік.

У 2012-му з Держбюджету на перинатальний центр виділили ще 13,4 млн грн, а переоцінка вартості проекту показала, що побудувати його менше, ніж за 100 млн грн не вдасться. Тоді ж стало зрозуміло, що закінчити будівництво в 2013 році ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» не зможе, і був визначений новий дедлайн – серпень 2014 року.

Наступного року будівельники досягли значного прогресу: завершили будівництво блоку А, де має розташовуватися акушерський стаціонар, та почали зводити блок Б (консультативно-діагностична поліклініка). На центр виділили ще 70,8 млн грн. Однак у 2014 році, замість того, щоб завершити роботи, їх знову заморозили.

Коли за рік, у 2015-му, «Луцьксантехмонтаж №536» повторно виграв тендер, орієнтовною вартістю будівництва були названі вже 80 млн грн, а строком закінчення – 2017 рік. Проте в 2016 році, за даними «Слова і Діла», з Державного бюджету виділення коштів на Волинський перинатальний центр передбачене не було.

Відомо, що значну частину обладнання для медичного закладу вже закупили – станом на 2015 рік сумарна вартість закуплених апаратів склала 21 млн грн, однак використовують їх поки що переважно в обласній дитячій лікарні.

Є що сказати й політикам із цього приводу. Судячи з досьє «Слова і Діла», роздавати обіцянки про будівництво перинатального центру в Луцьку вони полюбляють. Наприклад, свого часу перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова та народний депутат Тетяна Бахтеєва запевняли, що за три роки перинатальні центри з’являться в кожному з 27-ми обласних центрів України. Було це у 2011-му, а за два роки міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова підтвердила, що до кінця 2013-го в країні будуть відкриті 10 перинатальних центрів, у тому числі – на Волині. На жаль, жодній з цих обіцянок не судилося збутися.

У 2016 році голова Волинської обласної ради Ігор Палиця заявив, що на добудову місцевого перинатального центру будуть виділені ще щонайменше 10 млн грн, а вже цьогоріч виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун запевнила, що будівництво багатостраждального медичного закладу завершиться вже у 2017 році.

Раніше «Слово і Діло» розповідало про ще один проект-довгобуд – міст і лінію метрополітену на Троєщину в Києві. Також портал вивчав історію питання з викидами каналізаційних вод у море в Одесі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: