Міські легенди України. Львів: Грибовицьке сміттєзвалище

Читать на русском

Обіцянки щодо вирішення проблеми зі сміттям у Львові – чи то шляхом будівництва сортувальних ліній або сміттєпереробних заводів, чи ж через облаштування нових звалищ – лунають уже дуже давно, й історія проблеми набагато давніша за історію існування нашого порталу.

У 1956 році в Грибовичах виникло стихійне звалище, що перетворилося на офіційний полігон ТПВ лише у 1959-му. За проектною документацією, він мав проіснувати до 1984 року. Проте, як відомо, звалище не закрили ані тоді, ані в 1990-му, коли проти продовження його експлуатації виступили місцеві жителі.

У 2000 році Львівська облрада ухвалила рішення про закриття полігону у 2006 році, хоча звалище могло закритися й раніше: у 2003 році постанову про припинення його експлуатації виніс головний санітарний лікар обласного центру. Кілька років після цього Львівська міськрада намагалася знайти інвестора для будівництва нового полігону й рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. У 2010 році КП «Збиранка» що обслуговує його, заявило про відкликання висновку держсанлікаря про можливість утилізації там сміття. Але відправною точкою для припинення його експлуатації це все одно не стало.

Михайло ЦимбалюкНародний депутат України
Цимбалюк пообіцяв побудувати сучасний сміттєпереробний завод у Львівській областіСказано 28 лютого 2011 р.Статус обіцянки: Не виконано

Першою ж обіцянкою, зафіксованою з цього приводу «Словом і Ділом», є зобов’язання колишнього голови Львівської облдержадміністрації Михайла Цимбалюка. 28 лютого 2011 року він заявив, що побудує в регіоні сучасний сміттєпереробний завод. Як бачимо, це типова обіцянка, що трапляється в досьє ледь не кожного регіонального керівника, а надто – на Львівщині, де ця проблема стоїть особливо гостро. А от виконання кульгає – причому, практично у всіх...

Восени того ж року пролунала заява мера Львова Андрія Садового про намір ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалище після розробки проекту його рекультивації. Це було сказано тоді, коли Держекоекспертиза надала висновок про те, що подальша експлуатація звалища є неприпустимою і воно підлягає поетапному закриттю. Обіцянка не виконана, оскільки сміттєзвалища закрилося 6 вересня 2011 року, а рекультивація так і не була завершена. Сам же Садовий пообіцяв до кінця 2011 року знайти нове місце для розміщення полігону для сміття. Але цього не було зроблено, пошук нового місця для звалища відклали на наступний рік і мали завершити до Євро-2012. Тоді міська рада навіть ухвалила комплексну екологічну програму на 2012-2016 роки для Львова, в якій передбачалося будівництво нового полігону твердих побутових відходів та впорядкування Грибовицького сміттєзвалища, але знайти нове місце для вивезення сміття до початку Чемпіонату Європи з футболу місцевій владі знову ж таки не вдалося.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий планує створити сміттєсортувальний комплекс та полігон твердих відходівСказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Наступному після Цимбалюка голові ОДА – Михайлу Костюку – принаймні вдалося відкрити в області першу сміттєсортувальну лінію, щоправда, з обіцянкою відкрити ще дві таких самих до кінця 2012 року він не впорався.

Естафету невиконаних обіцянок щодо розв’язання сміттєвої проблеми у Львові й області перехопив чинний губернатор Олег Синютка, котрий у квітні 2015 року пообіцяв встановити в кожному населеному пункті регіону контейнери для вивезення твердих побутових відходів, але не зміг реалізувати задумане через невдалі конкурси на вивезення сміття.

Вдруге пообіцяв відкрити новий полігон для твердих відходів і створити комплекс для сортування сміття міський голова Львова Андрій Садовий уже в жовтні 2015 року у своїй програмі «Львів 2020», оприлюдненій напередодні місцевих виборів. Хтозна, якби мер поквапився тоді з виконанням цієї обіцянки, можливо, йому б не довелося констатувати під час пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі у травні минулого року істину про те, що полігон все ж таки треба рекультивувати.

Олег СинюткаНародний депутат України
Синютка пообіцяв провести громадські слухання перед початком будівництва полігону ТПВСказано 10 листопада 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Після всього сказаного заява Садового про будівництво протягом 3 років сміттєпереробного заводу, яку він зробив 30 червня, прозвучала вже й геть малоймовірно. З іншого боку, у мера не залишається іншого виходу: вивезення львівського сміття перетворилося вже на надто дороге задоволення для держави, не кажучи про те, яку ціну за нього заплатили загиблі у Грибовичах пожежники й еколог.

Поки що надія на бодай часткове виконання цього зобов’язання є: 25 січня міський голова містечка Червоноград і президент польського підприємства EKOWAT SP. Z O.O. підписали меморандум про будівництво сміттєспалювального заводу. Це, звісно, не завод із переробки сміття, але вже краще, ніж нічого. Крім того, нещодавно прозвучала заява голови ЛОДА Олега Синютки про намір провести громадські слухання перед початком будівництва нового полігону ТПВ. Шукатиме порозуміння з місцевими жителями обласна влада в Дрогобицькому, Яворівському та Миколаївському районах. Однак в успішність таких слухань віриться заледве: мешканці цих районів раніше вже відмовляли Львову в наданні майданчиків для вивезення сміття.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: