Міські легенди України. Івано-Франківськ: реконструкція стадіону «Рух»

Читать на русском

Футбольний стадіон «Рух» в Івано-Франківську – одна з найстаріших спортивних арен України. Побудований у 1909 році, він функціонує досі, будучи домашньою ареною ФК «Тепловик», який виступає в Другій лізі (до цього він також слугував клубу Першої ліги «Прикарпаття»). Проте технічний стан споруди залишає бажати кращого. 15-тисячна арена цілком могла би приймати матчі великих футбольних турнірів, але для цього її потрібно серйозно модернізувати. У зв'язку з тим, як часто протягом останніх років різні представники влади порушують це питання, «Слово і Діло» визнало його гідним розгляду у своїй традиційній рубриці «Міські легенди України».

На початку стадіон, побудований за рахунок Станиславівської міської каси заощадження, вміщував 4,5 тис. глядачів. Перший матч відбувся 4 липня 1909 року. З моменту відкриття івано-франківська арена пропрацювала без реконструкції аж до 1957 року, коли її добудували, збільшивши кількість місць до 12 тис. Друга масштабна реконструкція, в планах якої було збільшення кількості місць на стадіоні до 20 тис., почалася 1986 року і мала завершитися 1989-го. Але цим планам не судилося збутися, і відтоді перебудова арени з перервами триває досі.

Перший ривок був зроблений до 1996 року, коли в експлуатацію було здано 3 з 4 трибун арени «Рух», котрі змогли вмістити вже 14,5 тис. уболівальників. На той момент на реконструкцію було витрачено 30 млн грн, а орієнтовна вартість завершення робіт становила 20 млн грн. Але процес зупинився.

У 2007 році в Івано-Франківському міськвиконкомі спробували реанімувати роботи на стадіоні і навіть розробили інвестиційний проект на 10 млн євро для будівництва на базі «Руху» спортивного комплексу. Однак і цього разу головній міській арені не пощастило: проект так і залишився нереалізованим.

Віктор АнушкевичусГолова Івано-Франківської обласної організації Української Народної Партії
Анушкевичус обіцяє реалізувати інвестиційний проект з реконструкції Центрального міського стадіону "Рух"Сказано 19 жовтня 2010 р.Статус обіцянки: Не виконано

Напередодні Чемпіонату Європи з футболу про стадіон згадали знову, і 2008 року міськрада ухвалила рішення завершити реконструкцію. Для цього виділили 2 млн грн із приблизно 53 млн, необхідних для завершення. Закінчити планували до 2012 року. 2010-го, за рішенням тих же міських депутатів, в обласному центрі було відроджено футбольний клуб «Прикарпаття», а контрольний пакет акцій стадіону «Рух», який став його домашнім полем, був переданий ТОВ «Скорзонера» (компанії групи «Приват»), яка зобов'язана була вкласти кошти в реконструкцію арени. Плани були масштабними: протягом 5 років сума інвестицій повинна була скласти 163 млн грн, але їх знову ж таки не реалізували.

Нарешті, 2017 року міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків звернувся по допомогу в реконструкції «Руху» до Верховної Ради України. Раніше він пообіцяв провести капітальний ремонт об'єкта, а ще заявив про розробку відповідного інвестпроекту і плани щодо залучення інвесторів. Цікаво, що схожа обіцянка містилася і в передвиборчій програмі попереднього мера обласного центру – Віктора Анушкевичуса у 2010 році.

Також у рубриці «Місцеві легенди України»:

Львів: Грибовицьке сміттєзвалище

Одеса: каналізаційне питання

Луцьк: Волинський перинатальний центр

Київ: «втомлений» Шулявський міст

Дніпро: будівництво метро

Чернівці: аеропорт

Київ: станція метро «Львівська брама»

Київ: річковий трамвай

Миколаїв: реконструкція пасажирського вокзалу

Київ: льодовий стадіон

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: