Міські легенди України. Київ: новий корпус «Охматдиту»

Читать на русском

Будівництво нового лікувально-діагностичного корпусу дитячої лікарні «Охматдит» – без перебільшення, одна з показових історій, що свідчать про реальний стан розвитку української медицини. На жаль, лікарню, де мали би врятувати тисячі дитячих життів, не можуть добудувати вже близько шести років. Звучали і звучать чимало обіцянок політиків щодо строків здачі об’єкта і його бюджету, та віз і нині там: станом на серпень 2016 року корпус був готовий лише на 13%.

Проект будівництва сучасного лікувально-діагностичного комплексу, необхідність у спорудженні якого назріла давно, було затверджено 5 серпня 2011 року. Договір генпідряду на будівництво був укладений між ДП «Укрремпроектбуд» і ТОВ «Укрпрофмед». 9 вересня почалися будівельні роботи. Тоді передбачалося, що зведення корпусу триватиме рік і три місяці й коштуватиме 1,8 млрд грн. Площа нової будівлі мала сягати 1,8 тис. кв. м, а число ліжок – 324 (плюс 50 ліжок у реанімації). Всього того року на проект було виділено 270 млн грн.

Наступного, 2012 року, держава виділила ще 250 млн грн. А вже 2013 року фінансування відчутно скоротилося: з бюджету виділили лише 50 млн грн (замість запланованих 95 млн грн), і 1 жовтня будівельні роботи припинилися через брак фінансування. На той момент вартість будівництва лікувально-діагностичного корпусу лікарні оцінювалася в 2,5 млрд грн.

11 січня 2014 року ДП «Укрремпроектбуд» підписало новий договір генерального підряду на будівництво з ТОВ «Укрпрофмед», але вже наступного року підрядника довелося змінити, адже, як з’ясувалося згодом, бізнесмени, змовившись із посадовими особами, штучно завищили вартість устаткування й робіт більш ніж на 9 млн грн. 9 листопада 2015-го «Укрмедпроектбуд» уклав договір із новим генпідрядником будівництва – ТОВ «Альтіс-Констракшн». На продовження будівництва в 2015 році держава виділила 131 млн грн. Але на цьому історія з пошуком підрядника для будівництва корпусу лікарні не закінчилась...

22 липня 2016 року Кабінет міністрів затвердив новий проект будівництва лікувально-діагностичного корпусу «Охматдиту», а вже 28 липня за підозрою з розкраданні коштів були заарештовані колишні директори «Укрмедпроектбуду» та «Укрпрофмеду». Зрештою, 15 серпня перші підписали новий договір генерального підряду – цього разу з ТОВ «Ріола-Модуль ЛТД». А вже 18 серпня будівельні роботи на території лікарні поновилися. У 2016 році на реалізацію проекту держава виділила 364 млн грн. Загальна вартість проекту, порівняно з початковим етапом його реалізації, зросла майже вдвічі – до 3,2 млрд грн. Орієнтовним терміном завершення був визначений листопад 2017 року.

Історія обіцянок політиків і чиновників щодо добудови нового корпусу лікарні «Охматдит» доволі багата – «Слово і Діло» зафіксувало просто величезну їхню кількість. Так, екс- прем’єр-міністр Микола Азаров у березні 2011 року обіцяв уже за рік відкрити на базі «Охматдиту» сучасну онкологічну клініку, а за два роки – у березні 2013-го – зазначив, що новий корпус лікарні відкриється вже до кінця поточного року... Прискорити процес фінансування будівництва обіцяла в липні 2015-го тодішній міністр фінансів Наталія Яресько, а чинний голова уряду Володимир Гройсман заявив у листопаді минулого року, що лікувально-діагностичний корпус буде готовий 2018-го.

Також у рубриці «Місцеві легенди України»:

Одеса: каналізаційне питання

Закарпаття: боротьба з контрабандою

Луцьк: Волинський перинатальний центр

Київ: «втомлений» Шулявський міст

Запоріжжя: автомагістраль через Дніпро

Одеська область: траса Одеса-Рені

Житомир: обласний онкологічний диспансер

Київ: станція метро «Львівська брама»

Київ: річковий трамвай

Черкаська область: Канівська ГАЕС

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: