Норвегія готується передати Україні понад 20 винищувачів F-16 – ЗМІ

Читать на русском
Норвегія планує передати 22 винищувачі F-16 Україні у рамках відповідної коаліції, але не всі вони справні.
Фото: Getty Images

Норвегія готується передати Україні літаки F-16 у межах коаліції винищувачів. Йдеться про 22 одиниці.

Про це стало відомо норвезькому порталу Nettavisen від власних джерел.

F-16 для України: що зараз відомо про навчання пілотів та передачу винищувачівУкраїна цього року має отримати перші винищувачі F-16. На інфографіці – що зараз відомо про постачання літаків та навчання пілотів.

Зазначається, що Норвегія отримала дозвіл від США на передачу Україні 22 винищувачів F-16, а також двигунів, допоміжних матеріалів, тренажерів, запчастин та іншого відповідного обладнання.

Проте не всі з цих 22-х літаків повністю справні – частину можуть використовувати для запчастин і ремонту інших літаків.

Видання припускає, що придатними для польоту є 12 літаків F-16, які Норвегія планувала продати американській компанії Draken International. Цей контракт підписали в грудні 2021 року.

«Угоду про продаж із Draken International, схоже, не реалізовано. Винищувачі, які мали використовуватися для тренувань у США, натомість використовуватимуться для захисту повітряного простору України», – йдеться в публікації.

З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброїСоюзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.

Варто зауважити, що хоча США самі не передаватимуть літаки, Вашингтон має схвалити передачу. Це частина угоди, яку США уклали з країнами, що закупили F-16 та інші системи озброєнь, пише Nettavisen. Таким чином, Сполучені Штати зберігають певний контроль над своїми власними збройовими технологіями та уникають потрапляння технологій до рук ворожих країн.

Строки, коли Україні можуть передати норвезькі F-16, поки не називаються. Водночас припускається, що цього не станеться до саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться у липні.

Нагадаємо, нідерландський політик розкритикував союзників України за те, що ЗСУ досі не має F-16.

Як відомо, українські пілоти вже відточують свої навички на F-16.

Також нагадаємо, що українські пілоти та фахівці з техобслуговування були поділені на три групи у рамках програми навчання на F-16. Наразі підготовка фахівців відбувається у п'яти західних країнах.

У березні Румунія погодила навчання українських льотчиків на своїй території.

Раніше повідомлялося, що Бельгія виділить Україні 100 млн євро на обслуговування F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: