F-16 для України: що зараз відомо про навчання пілотів та передачу винищувачів

Читать на русском

Україна навесні минулого року домовилася із західними союзниками про постачання американських літаків F-16. Наразі до коаліції винищувачів входять близько півтора десятка країн, задіяних у навчанні військових та безпосередньо наданні F-16. Тренування пілотів, хоч і із затримкою стартувало, а Україна готує під літаки інфраструктуру. Яка зараз ситуація з довгоочікуваним постачанням F-16 – на інфографіці «Слово і діло».

Навчання українських пілотів на F-16

На початку року в Міністерстві оборони розповіли, що підготовка українських пілотів та спеціалістів з технічного обслуговування літаків відбувається у п'яти західних країнах.

У рамках навчання льотчики та персонал були поділені на три групи. Одна група, що складається з досвідчених людей, проходить перенавчання на винищувачах F-16 у Данії та США. Друга група – молоді пілоти – здійснюють навчальні польоти за міжнародними програмами у Британії, щоб надалі перейти на F-16. А третя група пілотів та персоналу підвищує рівень володіння спеціалізованою авіаційною англійською мовою у Британії, Канаді, Польщі та США.

На даний момент із ЗМІ відомо, що до початку літа до польотів буде готово 12 пілотів, які проходять 10-місячну підготовку в Британії, Данії та США.

Ще 50 пілотів проходитимуть підготовку в Румунії, на авіабазі Фетешті – це рішення днями погодив президент країни Клаус Йоганніс. За інформацією ЗМІ, українці прибудуть на базу влітку, а навчання може завершитись наприкінці року.

Постачання винищувачів F-16 в Україну

З постачанням самих винищувачів теж все непросто. Данія обіцяла передати Україні 19 літаків. Спочатку планувалося, що перші 6 одиниць будуть у нас вже наприкінці 2023 року, але виникла затримка: Данія замінює свій парк F-16 на нові винищувачі F-35 Joint Striker, але виробник Lockheed Martin зрушив графік їх поставки.

Тепер перші шість літаків Данія має поставити влітку – ймовірно, вона стане першою країною, яка це зробить. Решта F-16 від Данії надійдуть протягом року та в 2025-му.

Таким чином, влітку, коли за інформацією ЗМІ будуть готові перші 12 пілотів, Україна матиме 6 американських винищувачів.

Ще одна країна, яка обіцяла конкретну кількість F-16 – Нідерланди: 24 літаки безпосередньо для України, 18 – для навчального центру в Румунії, де проходитимуть підготовку пілоти.

Нещодавно прем'єр Марк Рютте та президент Володимир Зеленський домовилися прискорити процес постачання винищувачів, але конкретні терміни їхньої появи в Україні не називаються – відомо лише, що це 2024 рік.

Раніше також Бельгія та Норвегія обіцяли Україні американські винищувачі, але їх кількість та строки постачання невідомі.

Нагадаємо, «Слово і діло» порівнювало американські винищувачі F-16 із радянськими МіГ-29, а також зі штурмовиками А10 Thunderbolt II.

Також ми писали, які коаліції для підтримки України створили союзники.

На інфографіці – з якою регулярністю Україні постачають нові зразки західної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: