Нідерландський політик розкритикував союзників України за те, що ЗСУ досі не мають F-16

Читать на русском
Кожен F-16, який не літає в українському небі, – це додаткові шанси для російських вертольотів, літаків, ракет, які завдають ударів по українцях, заявив нідерландський політик Шурд Шурдсма.
Фото: mil.in.ua

Поки Україна не має винищувачів F-16, у росіян є більше шансів атакувати її громадян.

Про це нідерландський політик, член Палати представників (2012–2023 рр.) Шурд Шурдсма сказав в інтерв’ю Укрінформу.

F-16 для України: що зараз відомо про навчання пілотів та передачу винищувачівУкраїна цього року має отримати перші винищувачі F-16. На інфографіці – що зараз відомо про постачання літаків та навчання пілотів.

«Я переконаний, що Європа та Захід мають надавати Україні все необхідне для забезпечення війська. І це повинно робитися тоді, коли потрібно, а також у потрібних напрямках. На жаль, ми бачимо, як ЗСУ «годують крихтами допомоги» замість того, щоб забезпечити усім необхідним», – зауважив він.

Також Шурдсма висловив сумнів, що бодай одна країна НАТО відправила б свої війська на штурм без надійної підтримки з повітря.

«Це обурливо. Ми так довго чекали на «зелене світло» щодо відправки F-16 в Україну. Тому що кожен F-16, який не літає в українському небі, – це додаткові шанси для російських вертольотів, літаків, ракет, які завдають ударів по українських громадянах», – сказав політик.

Також він додав, що українські льотчики проходять підготовку на винищувачах F-16 в Румунії, але досі невідомо, коли літаки будуть передані Україні.

«Було докладено багато зусиль для вибудовування логістичного ланцюжка, щоб літаки були в Україні. Але не можу навіть прогнозувати, коли вони будуть там. Якби це залежало від мене, вони були б там ще два роки тому», – сказав Шурдсма.

Нагадаємо, Румунія погодила навчання українських пілотів на F-16 на своїй території.

Прем'єр Нідерландів заявив, що зараз докладаються усі зусилля для того, щоб F-16 були в Україні якнайшвидше.

За інформацією NYT, підготовка дванадцяти українських пілотів до бойового пілотування винищувачів F-16 може завершитися вже до липня, а Україна на цей момент може отримати шість цих бойових машин.

Також повідомлялося, що до Міноборони Швеції не виключають постачання винищувачів Gripen для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: