Столтенберг пояснив, за яких умов Україна зможе атакувати росію з F-16

Читать на русском
Україна матиме право завдавати ударів з F-16 по російських військових цілях за межами України, пояснив генсек НАТО Єнс Столтенберг.
Фото: Getty Images

Коли Україна отримає винищувачі F-16 від союзників, то, за міжнародним правом, зможе завдавати ударів по військових цілях в росії. Але це питання ще мають вирішити країни-постачальники авіації.

Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Підготовка бійців ЗСУ за кордоном: які країни та чому навчають українських військовихНавчання за кордоном пройшли понад 100 тисяч українських військовослужбовців. Які країни беруть участь у підготовці, пріоритети навчання – на інфографіці.

«У різних союзників – різна політика щодо цього. Але загалом… це збройна агресія росії проти України з грубим порушенням міжнародного права. А за міжнародним законодавством, Україна має право на самооборону. І це включає також завдавання ударів по законних військових цілях – російських військових цілях за межами України. Це міжнародне право», – відповів Столтенберг на питання щодо обмежень з боку союзників.

Говорячи про відправку винищувачів в Україну, Столтенберг наголосив, що союзники дослуховуватимуться до фахівців, аби визначити готовність F-16 до відправки.

«Неможливо точно сказати, коли, тому що це дилема. Ми всі хочемо, щоб F-16 були там якомога раніше. При цьому, звичайно, ефект від F-16 буде тим сильнішим і кращим, чим більш навчені та підготовлені будуть пілоти. І не лише вони, а й технічне обслуговування, персонал і всі системи підтримки, які мають бути в наявності», – сказав генсек НАТО.

Нагадаємо, у Повітряних силах озвучили терміни завершення навчання українських пілотів на F-16 у США.

Також у Міноборони пояснили, чому не розкриватимуть дату отримання перших F-16.

Раніше прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що передача Україні багатоцільових винищувачів F-16 відбувається за графіком.

Також ЗМІ повідомили, що перша група українських пілотів завершить навчання на F-16 до літа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: