Влітку Україна матиме 6 винищувачів F-16 та 12 підготовлених пілотів – NYT

Читать на русском
12 українських пілотів, як очікується, будуть готові до бойових польотів на F-16 влітку цього року. Але на момент їх повернення в Україну може бути поставлено лише шість F-16 з близько 45 обіцяних.
Reuters

До літа цього року очікується, що 12 українських пілотів будуть готові літати на винищувачах F-16 після 10 місяців навчання у Данії, Великій Британії та США.

Про це пише The New York Times із посиланням на джерела.

З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброїСоюзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.

Як пише видання, у новому навчальному центрі в Румунії вже чекають винищувачі та льотні інструктори, проте українські пілоти ще не прибули і коли вони розпочнуть навчання там невідомої. NYT зазначає, що ця затримка є свідченням «замішання та хаосу», які виникли на шляху НАТО у постачанні F-16.

Але підготовка українських пілотів триває: зараз очікується, що 12 з них будуть готові до бойових вильотів на F-16 до літа.

Однак, за інформацією видання, на момент повернення пілотів в Україну буде доставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів, обіцяних європейськими союзниками. Данія обіцяла відправити перші шість літаків до кінця весни, а ще 13 – до кінця року та у 2025 році. Інші країни не встановили дату постачання своїх F-16. Нідерланди, які пообіцяли надати 24 літаки, відправлять їх, коли Україна підготує інфраструктуру.

Нагадаємо, у Повітряних силах ЗСУ повідомили, що українські пілоти вже відпрацьовують у небі на F-16 завдання ударів по цілях.

Українські пілоти та фахівці з технічного обслуговування були поділені на три групи в рамках програми навчання на F-16. Підготовка фахівців відбувається у п'яти західних країнах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: