Президенти Латвії та Естонії закликали членів НАТО повернути призов на військову службу

Читать на русском
Президенти Латвії та Естонії закликали Європу повернути військову службу для населення, щоб підготуватися до можливого конфлікту з рф.
president.lv

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс та його колега з Естонії Алар Каріс закликали європейські країни-члени НАТО повернути військовий обов'язок для населення для підготовки до можливого конфлікту з росією.

Про це пише Financial Times.

Скільки європейців готові захищати свою країну зі зброєю в руках у разі війниЧи готові мешканці Німеччини, Польщі, Литви, Естонії та Британії захищати свою країну зі зброєю в руках у разі вторгнення – на інфографіці результати опитувань.

Рінкевичс заявив, що європейським країнам необхідно повернутися до рівня витрат на оборону часів холодної війни та обговорити повернення обов'язкової військової служби для збільшення особового складу сил оборони.

«Існує необхідність серйозного обговорення питання про військову службу», – сказав він.

Президент Латвії визнав, що військові начальники вважають за краще мати повністю професійну армію, і обов'язкова служба може виявитися непопулярною. Але збройні сили по всій Європі зіткнулися з труднощами з набором персоналу, і призов до військової служби допоможе створити більш боєздатні резервні сили для стримування росії.

«Ніхто не хоче битися. Але проблема в тому, що ніхто не хоче, щоб до його країни вторглися. І ніхто не хоче, щоб тут відбувалося те, що в Україні», – наголосив він.

Каріс підтримав його і сказав, що варто було б розглянути питання запровадження спеціального податку для фінансування військових закупівель.

Видання нагадує, що країни Європи почали повертати військову службу. Латвія відновила її минулого року, а нещодавно це зробили Литва та Швеція. Естонія, Фінляндія та Норвегія не скасовували призов із часів холодної війни, а Данія запропонувала поширити його і на жінок.

Раніше верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель закликав не лякати європейців «неминучою війною».

Нагадаємо, прем'єрка Данії Метте Фредеріксен вважає, що Європа має обмежити витрати на соціальне забезпечення та зниження податків, щоб стримати російську агресію за рахунок збільшення фінансування оборони та безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: