Стало відомо, хто лідирує на президентських виборах у Словаччині

Читать на русском
У Словаччині 6 квітня відбудеться другий тур президентських виборів, оскільки під час першого туру жоден кандидат не набрав необхідної кількості голосів.
Фото: AP Photo / Nicolae Dumitrache

У першому турі президентських виборів у Словаччині перемагає колишній міністр закордонних справ країни Іван Корчок. Він не поділяє антизахідну риторику прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо.

Про це пишуть Bloomberg та Reuters.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

Зазначається, що після підрахунку 99,7% голосів стало відомо, що проєвропейський колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок набрав 42,4% голосів, а проросійський Пітер Пеллегріні – 37,1% голосів. Як відомо, Пеллегріні виступає проти подальшого озброєння України та наполягає на переговорах з країною-агресоркою росією.

59-річний Корчок двічі очолював зовнішньополітичне відомство республіки. Він брав участь у президентських перегонах як громадський кандидат, але його підтримувала ліберальна партія Progresivne Slovensko («Прогресивна Словаччина»), яка активно критикує політику уряду Роберта Фіцо.

Обидва кандидати вийдуть у другий тур, який має відбутися 6 квітня. Для перемоги потрібно набрати понад 50% голосів.

У той же час, Bloomberg зазначає, що розрив між кандидатами невеликий і якщо переможе Пеллегріні, це дасть Фіцо більше можливостей для просування своєї програми, яка викликає занепокоєння Європейського Союзу через його намагання переглянути систему правосуддя в країні і нападки на ЗМІ.

Також відомо, що колишній голова Верховного суду Штефан Гарабін, також відомий проросійськими поглядами, посів третє місце за кількістю голосів – лише 11,75%. Він отримав підтримку націоналістичної партії, яка також входить до урядової коаліції. Його виборці можуть підтримати Пеллегріні у другому турі.

Нагадаємо, нещодавно словацький прем'єр Роборт Фіцо, відомий скандальними заявами на адресу України, підтримав позицію прем'єра Угорщини Віктора Орбана щодо блокування допомоги ЄС Україні на 50 млрд євро. Проте пізніше заявив, що Словаччина підтримає надання Україні допомоги ЄС.

Також нещодавно глава Міноборони Словаччини заявив, що замість військ НАТО до України потрібно повернути її чоловіків.

13 березня повідомлялося, що у Словаччині тисячі людей вийшли на мітинг проти уряду та на підтримку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: