«Вибори» президента росії: реакція європейських країн

Читать на русском
У Європі не вважають президентські вибори в росії чесними та демократичними. Реакція деяких країн – у добірці.
Reuters

Володимир путін очікувано перемагає на президентських «виборах» у росії, набравши більше 87% голосів. Однак у країнах Європи ставлять під сумнів чесність та демократичність цих «виборів».

Так, у Міністерстві закордонних справ Польщі зазначили, що голосування відбувалося в умовах репресій, які унеможливлювали вільний демократичний вибір. У Польщі також заявили, що «вибори» на окупованих територіях України та Грузії та у Придністров'ї не можуть вважатися законними, вільними та справедливими.

КНДР, Гондурас та інші: стало відомо, лідери яких країн привітали путіна з перемогою на «виборах» (оновлено)З перемогою на виборах путіна привітали лідери та представники КНДР, Венесуели, Узбекистану, Нікарагуа, Болівії, Таджикистану, Гондурасу, М'янми, Куби.

«Послідовне запровадження репресивного законодавства, що обмежує громадянські свободи та права, у тому числі політичні, цензура воєнного часу, політично мотивовані кримінальні процеси, а також недопущення до участі у виборах кандидатів, які виражають антивоєнні погляди, означає, що «вибори» не можуть вважатися вільними та справедливими», – заявили у МЗС.

Міністерство закордонних справ Литви заявило, що «процедура, яка імітує голосування за президента росії», не може вважатися виборами, оскільки не була ні чесною, ні вільною і не відповідала жодним загальновизнаним стандартам демократії та верховенства закону.

«У таких умовах нові «повноваження», отримані володимиром путіним, позбавлені будь-якої демократичної легітимності», – додали в МЗС та заявили, що Литва не визнає «вибори» на тимчасово окупованих територіях України.

Латвія також наголосила на передбачуваності результатів російських «виборів» і заявила, що вони не були ні вільними, ні справедливими.

«Латвія вважає, що так звані «вибори» президента росії у 2024 році не мають демократичної легітимності», – йдеться у заяві МЗС.

Чехія теж не вважає «вибори» в росії прозорими та демократичними, а також засуджує голосування на окупованих територіях.

Глава МЗС Британії Девід Кемерон поставив під сумнів чесність виборчого процесу в росії: «У росії закрилися виборчі дільниці після незаконного проведення виборів на території України, відсутності вибору у виборців та відсутності незалежного моніторингу з боку ОБСЄ. Це не те, як виглядають вільні та чесні вибори».

У заяві МЗС Німеччини наголошується, що результати «виборів» нікого не дивують: «Псевдовибори у росії не є ні вільними, ні чесними, результат нікого не дивує. Правління путіна авторитарно, він спирається на цензуру, репресії та насильство. «Вибори» на окупованих територіях України є недійсними і є ще одним порушенням міжнародного права».

В Естонії заявили, що путін має нести відповідальність перед Міжнародним кримінальним судом за злочини в Україні, а його місце – у Гаазі. «Так звані вибори у росії не є ні вільними, ні справедливими. Путіну не вистачає демократичної легітимності, він є автократом, і так було вже довгий час. Тут не відбулося жодних змін. При цьому саме він керує росією і приймає там рішення як президент, за що також має нести відповідальність перед Міжнародним кримінальним судом. Підходяще місце для путіна – Гаага», – йдеться у повідомленні МЗС.

Франція «прийняла до уваги» результати президентських «виборів». У МЗС констатували, що виборчий процес відбувався в умовах посилення репресій проти громадянського суспільства та опозиції, а жодних умов для вільних, плюралістичних та демократичних виборів не було.

Франція також засудила організацію псевдовиборів на окупованих територіях та заявила, що не визнає їх.

Нагадаємо, раніше з «переконливою перемогою на виборах» путіна привітав голова Європейської ради Шарль Мішель.

Тим часом, понад 50 країн-членів ООН засудили проведення росією псевдовиборів на окупованих територіях України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: