У Фінляндії завершилися вибори президента: хто переміг

Читать на русском
У другому турі президентських виборів, що відбулися 11 лютого, виграв колишній прем'єр Фінляндії Александер Стубб.
Фото: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

У неділю, 11 лютого, у Фінляндії відбувся другий тур президентських виборів. У ньому перемагає експрем’єр країни Александр Стубб із 51,6% голосів за результатами підрахунку 100% бюлетенів.

Про це повідомляє телерадіокомпанія Yle.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

Єдиний суперник Стубба у другому турі президентських виборів, колишній міністр закордонних справ Пекка Хаавісто, відставав з показником 48,4%. Він визнав свою поразку, привітавши Стубба.

Явка у другому турі склала 70,7%, у першому турі була 75%.

Як відомо, Александр Стубб пообіцяв, що працюватиме для безпечної, відкритої Фінляндії з міжнародними звʼязками, ставитиме її інтереси на перше місце, а також буде об’єднавчим фактором для країни.

Також він заявляв, що не згодний з тим, що Україна має віддати хоча б частину своєї землі для миру з росією, і висловлював підтримку щодо вступу України в ЄС.

Стубб складе присягу президента Фінляндії 1 березня 2024 року. Він буде вже 13-м президентом Фінляндії.

Нагадаємо, перший тур президентських виборів у Фінляндії відбувся 28 січня. Тоді розрив між Стуббом і Хаавісто склав менше двох відсоткових пунктів.

Як повідомлялося, у січні на Тайвані також відбулися президентські вибори, на яких переміг представник демократів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: