Понад 50 країн засудили псевдовибори рф на окупованих територіях України

Читать на русском
Понад 50 країн-членів ООН виступили із засудженням спроб росії провести так звані вибори на тимчасово окупованих територіях України.
Фото: ukraineun.org

Понад 50 країн-членів ООН виступили із засудженням спроб росії провести «вибори» на тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомило постійне представництво України при ООН.

«Немає опозиції, немає вибору»: голова Євроради вже привітав путіна з перемогою на «виборах»Шарль Мішель уже привітав путіна з упевненою перемогою на президентських виборах, зазначивши відсутність вільного волевиявлення в росії.

Заяву підписали представники 56 держав. До списку увійшли, зокрема, Аргентина, Австралія, Канада, Франція, Німеччина, Угорщина, Італія, Японія, Нідерланди, Польща, Португалія, Республіка Корея, Румунія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія та США.

«Проведення виборів на території іншої держави-члена ООН без її згоди є явним ігноруванням принципів суверенітету та територіальної цілісності. Такі вибори не мають юридичної сили відповідно до міжнародного права», – зазначено у заяві.

Підписанти також закликали інші країни та міжнародні організації не визнавати будь-яку зміну статусу Криму та Севастополя, а також Донецької, Херсонської, Луганської чи Запорізької областей України та «утримуватися від будь-яких дій чи угод, які можуть бути витлумачені як визнання будь-якого такого зміненого статусу».

Нагадаємо, 15 березня росія розпочала перевибори путіна на своїй території, а також на окупованих територіях України. Вибори триватимуть до 17 березня 2024 року.

У перший день виборів сталося безліч інцидентів на виборчих дільницях по всій країні. Росіяни у різних регіонах масово псували бюлетені – заливали урни зеленкою, палили їх, кидали «коктейлі Молотова» чи підпалювали кабінки.

Верховна рада України вже звернулася до світової спільноти із закликом засудити «вибори президента росії» на окупованих територіях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: