Зеленський прокоментував блокаду кордону у Польщі: Україна захищатиме свій бізнес

Читать на русском
За його словами, Україна захищатиме бізнес у разі, якщо домовитися з Польщею щодо експорту та транзиту продукції не вдасться.
Getty Images

Україна націлена на те, щоб вирішити питання розблокування кордону з Польщею, але якщо цього досягти не вдасться, то влада захищатиме український бізнес.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час великої пресконференції у Києві після форуму «Україна. Рік 2024» у неділю, 25 лютого.

У Європі спалахнули протести фермерів: у яких країнах та чомуФермери протестують у Франції, Німеччині, Бельгії, Болгарії, Греції, Італії, Іспанії, Литві, Польщі, Румунії, Нідерландах. Причини – на інфографіці.

Згідно з його словами, заборона на імпорт української агропродукції до Польщі - це політична історія, і наразі це підтверджує Єврокомісія.

«Підтримувати Україну треба зараз. У нас з Туском робочі відносини, і зустрічі були. І з Дудою була нещодавно зустріч. І з Урсулою фон дер Ляєн. З квітня місяця минулого року я говорю, що це політичне питання. І сьогодні це підтверджує Єврокомісія», - зазначив президент.

Зеленський наголосив, що будь-які вибори у Польщі, будь-яка команда не змінить такого політичного вектора. Він вважає, що «є внутрішня боротьба в Польщі», і що не можна використовувати Україну як тиск на європейські інституції.

«Використовувати Україну як тиск на європейські інститути - це просто несправедливо. Я думаю, що прем'єри знайдуть кроки у відповідь. Для нас важливо зберегти союз з Польщею. Якщо кроки не знайдуться, ми захищатимемо нас бізнес», - підкреслив він.

Під час іншого питання від польського журналіста, президент додав, що Україна робить все, щоб не заблокувати свої відносини з Польщею.

«Я вважаю, що цю ситуацію треба дуже швидко вирішувати. 4-й раз висипати українське зерно... Є достатньо можливостей це зупинити, було б бажання», - підсумумвав Зеленський.

Як відомо, блокада польських фермерів тим часом продовжується. У чергах на шести пунктах пропуску на території Польщі у бік України стоять близько 2460 вантажівок.

Нагадаємо, Уряд України підготував та запропонував польській стороні «план взаємопорозуміння», який спрямований на деблокаду кордону між країнами.

Однак 23 лютого польська делегація міністрів не приїхала на кордон для зустрічі з українською стороною.

Також у неділю, 25 лютого, в Польщі в четвертий раз за місяць розсипали українське зерно, що йшло транзитом по залізниці - знищено понад 150 тонн зерна.

Раніше Зеленський вже висловився з приводу протестів: за його словами, насправді ситуація не в зерні, а скоріше у політиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: