Україна розробила «план взаємопорозуміння» для деблокади кордону з Польщею – Шмигаль

Читать на русском
Уряд України підготував та запропонував польській стороні план взаємопорозуміння, спрямований на деблокаду кордону між країнами.
Фото: Getty Images

Уряд України підготував та запропонував польській стороні «план взаємопорозуміння», який спрямований на деблокаду кордону між країнами.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

Він розповів, що план, запропонований українською владою, складається з п'яти кроків.

У Європі спалахнули протести фермерів: у яких країнах та чомуФермери протестують у Франції, Німеччині, Бельгії, Болгарії, Греції, Італії, Іспанії, Литві, Польщі, Румунії, Нідерландах. Причини – на інфографіці.

«Крок №1. Україна погоджується на обмеження, які запропонувала Єврокомісія щодо нашого аграрного експорту...Мова йде, зокрема, про обмеження на м’ясо птиці, яйця, цукор. Україна погоджується з пропозицією експортувати до ЄС ці товари без квот та мит в об’ємах не більше, ніж були в середньому у 2022 та 2023 роках. Якщо експортуватиме більше, то повертаються обмеження», – написав Шмигаль.

Другий крок: Україна направляє звернення до Єврокомісії із пропозицією провести невідкладний скринінг кластерів, до яких входить аграрна політика та транспорт. За словами прем'єра, це потрібно для того, щоб «раз і назавжди зняти маніпуляції щодо якості нашої аграрної продукції».

Уряд також пропонує польській стороні прийняти спільне звернення до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт до ЄС, оскільки росія минулого року змогла наростити обсяги поставок агропродукції та продуктів харчування в Європу до 5,1 млн тонн (у 2022 році цей показник становив 4,9 млн тонн ).

Крім того, Кабмін має намір створити тристоронній штаб – Україна, Польща, Європейська комісія – під співголовуванням аграрних міністрів України, Польщі та представника Єврокомісії. До роботи пропонується залучити українські та польські аграрні асоціації.

П'ятий крок пов'язаний із пропуском через кордон критично важливих для України товарів. Уряд вважає, що підхід має бути поширений на пальне.

«Одночасно ми розраховуємо, що спільний Тристоронній штаб знайде рішення щодо безперешкодного пропуску інших груп товарів. Адже сьогодні на кордоні з обох сторін стоять понад 9 тисяч вантажівок. Тристоронній штаб має працювати цілодобово, і питання блокування кордону має бути вирішено значно раніше, ніж 28 березня – дати, коли мало б відбутись спільне засідання урядів України та Польщі», – наголосив Шмигаль.

Прем'єр додав, що іншому випадку Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи щодо пунктів пропуску.

Нагадаємо, що сьогодні п'ять українських міністрів на чолі зі Шмигалем прибули на кордон для переговорів із польським урядом. Проте офіційна Варшава проігнорувала зустріч та не прислала свою делегацію.

Блокада польських фермерів тим часом продовжується. У чергах на шести пунктах пропуску на території Польщі у бік України сьогодні стоять близько 2460 вантажівок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: