У Європі спалахнули протести фермерів: у яких країнах та чому

Читать на русском

Понад десять країн Європи на початку року охопили протести фермерів. Причини, через які аграрії виходять на вулиці, схожі: скорочення державної підтримки та субсидій на пальне, високі виробничі витрати, ввезення дешевої імпортної продукції тощо. Останній пункт стосується й України – буквально завтра, 9 лютого, польські фермери мають намір розпочати нову блокаду кордону. Докладніше про масові протести – на інфографіці «Слово і діло».

З початку 2024 року акції протестів проти аграрної політики Євросоюзу та національної влади проходили у Франції, Німеччині, Бельгії, Болгарії, Греції, Італії, Іспанії, Литві, Польщі, Румунії, Нідерландах, Угорщині.

Здебільшого фермери незадоволені зростанням виробничих витрат – на електроенергію, добрива, транспорт – яке сталося, зокрема, через початок повномасштабної війни в Україні. У той час як витрати фермерів зростають, деякі уряди вжили заходів щодо зниження цін на продукти.

Ще одна проблема, що стосується особливо країн Центральної та Східної Європи, – дешева імпортна продукція. Після вторгнення росії Євросоюз скасував квоти та мита на сільськогосподарську продукцію з України, що призвело до зниження цін та високої конкуренції, якою європейські фермери незадоволені.

Крім того, фермери протестують проти екологічної Євросоюзу, викладеної у стратегії «Від ферми до виделки» – це частина ключової європейської «зеленої» угоди, спрямованої на досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Стратегія вимагає від фермерів скоротити використання пестицидів та добрив, звільнити частину землі для несільськогосподарського використання, перевести частину сільськогосподарських земель під вирощування органічної продукції. Аграрії вважають цілі та методи їх досягнення нереалістичними.

Одні з наймасштабніших протестів відбулися у Франції. Вони супроводжувалися блокуванням доріг (зокрема навколо Парижа) тракторами, підпалюванням шин та соломи, розкиданням гною. Фермери незадоволені падінням своїх доходів через інфляцію, збільшенням імпорту сільгосппродукції та екологічними вимогами ЄС.

І хоча місцева влада вже обіцяла не позбавляти їх субсидій на пальне та послабити деякі екологічні вимоги, акції продовжуються.

З аналогічних причин фермери в Бельгії блокували дороги та порти. У Німеччині фермери протестують ще з грудня через наміри уряду у 2024 році позбавити їх субсидій на дизельне пальне та податкових пільг.

У Греції фермери протестують проти високих виробничих витрат. Також вони вимагають збільшити компенсаційні виплати за втрати врожаю через стихійні лиха та хвороби, побудувати інфраструктуру для захисту сільського господарства від екстремальних погодних умов.

Італійські фермери теж незадоволені екологічною політикою ЄС і дешевим імпортом, у тому числі з України. Протести охопили міста з півночі до півдня, колони тракторів також стоять біля Риму.

В Іспанії фермери вимагають від ЄС більш гнучкого екологічного законодавства, посилення контролю за продукцією країн, які не входять до блоку, а також збільшення державної допомоги. У кількох регіонах аграрії перекрили дороги, а наприкінці місяця заплановано велику акцію в Мадриді.

Нагадаємо, що з 9 лютого польські фермери планують на місяць заблокувати пункт пропуску «Дорогуськ-Ягодин» на кордоні з Україною.

Крім того, з 12 лютого планується блокада пункту пропуску «Зосін-Устилуг».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: