Байден незаплановано звернувся до нації

Читать на русском
Міністерство юстиції США запідозрило президента Джо Байдена у тому, що він свідомо зберігав секретні документи удома.
Фото: Reuters

У ніч проти п'ятниці, 9 лютого, президент США Джо Байден виступив із незапланованою промовою. В ній йшлося про звіт спеціального прокурора про неналежне зберігання документів.

Заяву транслювала пресслужба Білого дому, також про це пише Bloomberg.

Скільки термінів перебували при владі американські президентиНа скільки термінів обиралися президенти США – на інфографіці. Днями Джо Байден оголосить про намір балотуватись на другий термін.

«Наше розслідування виявило докази того, що президент Байден навмисне зберігав та розкривав секретні матеріали після свого перебування на посаді віцепрезидента, коли він був приватною особою», – йдеться у звіті спецпрокурора Роберта Гура.

У документі також говориться про те, що слідчі виявили, що пам’ять Байдена була «значно обмежена» під час інтерв'ю в офісі Гура у 2023 році. Згідно зі звітом, Байден не пам’ятав, коли помер його син Бо, а також років, коли він був віцепрезидентом.

Прокурор назвав Байдена «літнім чоловіком з поганою памʼяттю» і вирішив не висувати звинувачення проти нього у неправильному поводженні з секретними документами у січні 2017 року, коли Байден залишив посаду віцепрезидента.

Своєю чергою 81-річний американський лідер у промові заявив, що попри вік почувається добре і додав, що «не має проблем з пам’яттю».

Також він розкритикував журналістів за те, що вони висловили занепокоєння виборців щодо його віку та гостроти розуму.

Крім того, відповідаючи на запитання, чому йому потрібно бути кандидатом від Демократичної партії, Байден відповів, що він є найбільш кваліфікованою людиною у країні для посади президента, і що йому потрібно «завершити розпочату роботу».

Нагадаємо, наприкінці президентства Дональда Трампа з Білого дому зникла підшивка, яка містила секретну інформацію про втручання росії у вибори.

Як відомо, президент США Джо Байден закликав якнайшвидше ухвалити поданий у Сенаті законопроєкт про безпеку кордонів, який також передбачає надання допомоги Україні та Ізраїлю.

Після того, як Республіканська партія в Сенаті заблокувала двопартійну угоду щодо кордону та пакету зовнішньої допомоги, у тому числі й Україні, Байден різко розкритикував республіканців у Конгресі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: