Скільки термінів перебували при владі американські президенти

Читать на русском

Президент США Джо Байден планує найближчими днями оголосити про висунення на другий термін. За інформацією американських ЗМІ, це станеться 25 квітня. Радники Байдена вважають, що зараз якраз підходящий для цього політичний клімат: демократи згуртовані навколо президента, а проти головного опонента Дональда Трампа висунуто кримінальні звинувачення. Обратися на другий термін вдалося половині попередників Байдена: на інфографіці «Слово і діло» – скільки термінів перебували при владі американські президенти.

Зазначимо, що 22-га Поправка до Конституції США, яка забороняє обіймати посаду президента більше двох термінів, була схвалена лише в 1947-му, а ратифікована в 1951 році. До цього американські лідери відмовлялися від третього терміну в рамках політичної традиції (втім були винятки – кілька президентів намагалися балотуватися втретє).

А єдиним в історії США президентом, який обіймав посаду більше двох термінів – а саме чотири – є Франклін Делано Рузвельт (з 1933 до смерті в 1945 році).

Перший президент США Джордж Вашингтон обирався два терміни поспіль, а від третього відмовився. Його наступник Джон Адамс був обраний на один термін.

Наступні три президенти, обрані від Демократично-республіканської партії, затрималися у Білому домі на два терміни – Томас Джефферсон, Джеймс Медісон та Джеймс Монро.

Їхній однопартієць Джон Квінсі Адамс був президентом чотири роки, демократ Ендрю Джексон був обраний двічі, а Мартін Ван Бюрен – один раз.

Антирекорд за тривалістю перебування на посаді президента США належить Вільяму Гаррісону – він помер лише через місяць після інавгурації.

Наступних шістьох президентів було обрано лише на один термін: Джона Тайлера, Джеймса Нокса Полка, Закарі Тейлора, Мілларда Філлмора, Франкліна Пірса та Джеймса Бьюкенена. При цьому Тейлор помер трохи більше, ніж через рік після вступу на посаду.

Республіканця Авраама Лінкольна було обрано президентом двічі, але на початку другого терміну його застрелили в театрі у Вашингтоні. Його наступник демократ Ендрю Джонсон обіймав посаду чотири роки.

Республіканець Улісс Гранд обіймав посаду президента США два терміни, Ратерфорд Хейз – один. Наступний президент – республіканець Джеймс Гарфілд – став ще однією жертвою замаху та помер, не пробувши на посаді й півроку.

Один термін обіймали посаду президента Честер Артур та Бенджамін Гаррісон. А Гровер Клівленд є єдиною людиною, яка обиралася на два терміни, але не поспіль.

Республіканець Вільям Мак-Кінлі не дожив до кінця свого першого терміну – теж застрелили.

Теодор Рузвельт обіймав посаду в Овальному кабінеті два терміни, Вільям Тафт – один, Вудро Вільсон – два, Воррен Гардінг помер до кінця першого терміну.

Двічі обирався республіканець Калвін Кулідж, один раз – Герверт Гувер. Франклін Рузвельт став єдиним американським лідером, обраним чотири рази.

«Закінчу війну за 24 години»: що Дональд Трамп говорив про повномасштабне вторгнення рф в УкраїнуДональд Трамп завжди неоднозначно висловлювався про війну в Україні та відносини з росією. Що він говорив про повномасштабне вторгнення – на інфографіці.

Після його смерті президентом двічі ставав Гаррі Трумен, а потім Дуайт Ейзенхауер. Демократа Джона Кеннеді застрелили в Далласі в середині першого терміну. Його наступником на два терміни став Ліндон Джонсон.

Річарду Ніксону вдалося бути обраним президентом США вдруге, але в 1974 році він достроково подав у відставку через Вотергейтський скандал – така відставка була першою в історії країни.

На один термін ставали президентом Джеральд Форд та Джиммі Картер, на два – Рональд Рейган, на один – Джордж Буш-старший.

Наступних трьох президентів було обрано двічі – Білла Клінтона, Джорджа Буша-молодшого та Барака Обаму. Перервав цю традицію Дональд Трамп, який програв в 2020 році Джо Байдену.

Однак тепер Трамп намагається повторити успіх Гровера Клівленда та обратися вдруге після перерви. Більше про кримінальні звинувачення проти Трампа читайте тут.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про глав держав, які перебувають на своїй посаді понад 10 років.

З інфографіки можна дізнатися, скільки часу до виборів залишилося в країнах-партнерах України.

Також ми зібрали інформацію про те, як склалася доля кандидатів, які балотувалися у президенти України на виборах-2019.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: