За президентства Трампа з Білого дому зникла секретна папка про росію – CNN

Читать на русском
Наприкінці президентства Дональда Трампа зникла папка з секретною інформацією про втручання росії у вибори. Відтоді спецслужби безуспішно намагаються її знайти.
Фото: Associated Press

Наприкінці президентського терміну Дональда Трампа з приміщень Білого дому зникла папка, в якій містилася секретна інформація, що стосувалася росії.

Про це пише CNN.

Зазначається, що у папці містилися необроблені розвіддані, зібрані США та їхніми союзниками по НАТО. Вони стосувалися російських агентів і втручання Кремля у вибори президента США у 2016 році на користь Трампа. Також у папці були дані про джерела всієї цієї інформації.

За даними CNN, дані в папці були настільки секретними, що американські конгресмени та їхні помічники з допуском до державної таємниці могли ознайомитися з ними лише у штаб-квартирі Центрального розвідувального управління. Там вони зберігались у замкненому сейфі.

Дональду Трампу загрожує понад 500 років в'язниціКолишнього президента США Дональда Трампа можуть засудити до 561 року ув'язнення у рамках справ, фігурантом яких він став за останні місяці.

У матеріалі говориться, що востаннє папку бачили в Білому домі наприкінці перебування Трампа на посаді. За день до того, як Трамп мав залишити Білий дім, він наказав привезти її, щоб розсекретити низку документів, повʼязаних із розслідуванням втручання рф у вибори.

«Під наглядом тодішнього керівника апарату Білого дому Марка Медовза підшивку перевірили помічники республіканців, які працювали над редагуванням найбільш конфіденційної інформації, щоб її можна було розсекретити та оприлюднити», – зазначають автори.

Згодом було створено кілька зредагованих копій для поширення серед республіканців Конгресу та представників медіа, які симпатизують Республіканській партії. Для додаткового погодження копії вилучили, а потім вони опинилися в Національному архіві.

Розсекречені дані, попри наказ Трампа, Міністерство юстиції вирішило не опублікувати.

А оригінал документів тим часом кудись зник, і розвідувальні служби США досі не знають, де він. Як пише CNN, згідно з однією з версій, документ міг певним чином опинитись у Медоуза. Але він сам це категорично заперечує.

Її не знайшли і під час обшуків у резиденції Трампа у Маямі, де виявили низку інших секретних документів.

Своєю чергою адвокати Трампа зараз прагнуть отримати доступ до секретних розвідувальних даних, щоб підготуватися до захисту від звинувачень у спробі скасувати вибори 2020 року.

ЦРУ, ФБР, Національний архів та Офіс директора національної розвідки відмовилися коментувати CNN цю історію. Речниця комітету з розвідки Сенату та речник Трампа також не відповіли журналістам.

Нагадаємо, на початку грудня Трамп пообіцяв не бути диктатором у разі перемоги на виборах, «але не в перший день».

Також повідомлялося, що Трамп випереджає Байдена у передвиборчих опитуваннях.

Раніше Трамп заявив, що у разі перемоги ще до інавгурації закінчить війну в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: