Сенат США затвердив угоду про обмеження на кордоні з Мексикою – CNN

Читать на русском
Міністерство внутрішньої безпеки США отримає повноваження закрити кордон для мігрантів за певних умов.
Getty Images

Сенатори США погодилися розширити повноваження країни, щоб обмежити нелегальний потік мігрантів на кордоні з Мексикою. Ухвалена угода також відкриває вікно для переговорів щодо виділення фінансування для допомоги Україні.

Про це повідомляє CNN.

У США Техас взяв під контроль кордон та відмовився виконувати вказівки Байдена: що відбуваєтьсяМіж владою Техасу та адміністрацією США розгорівся конфлікт через контроль над кордоном із Мексикою.

За даними видання, угода Сенату має бути оприлюднена наступного тижня.

В угоді сказано, що Міністерству внутрішньої безпеки США буде надано нове надзвичайне повноваження закрити кордон, якщо середня щоденна кількість мігрантів досягне 4000 протягом одного тижня. Мігрантам дозволять залишитися, якщо виявлять, що вони тікають від тортур чи переслідувань у своїх країнах.

Якщо кількість перетинів перевищує 8500 за один день, кордон буде закрито для мігрантів, які незаконно перетинають кордон. Згідно з пропозицією, будь-якому мігранту, який спробує двічі перетнути кордон, коли його закрито, буде заборонено в'їзд до США протягом одного року.

Президент США Джо Байден раніше заявив, що угода, над якою працювали учасники переговорів у Сенаті, є жорсткою і справедливою.

Ця угода має прискорити процес надання прихистку для розгляду справ упродовж шести місяців. За нинішньою системою для пошуку прихистку може знадобитися до 10 років.

Угода сенату США також відкриває вікно для переговорів щодо виділення фінансування для допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Лідери Сенату сподіваються, що вони матимуть змогу приєднати угоду до обговорення.

Нагадаємо, у США загострився конфлікт між губернатором штату Техас республіканцем Грегом Ебботом та федеральною владою навколо захисту південного кордону від напливу мігрантів. Так, влада Техасу взяла під свій контроль кордон з Мексикою і відмовилася виконувати вказівки американського лідера Джо Байдена.

Раніше Байден запропонував Конгресу виділити 106 млрд доларів на допомогу Україні та Ізраїлю, але республіканці в Сенаті зажадали зміни законопроекту, щоб включити до нього радикальніші пропозиції щодо захисту кордону з Мексикою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: