У США Техас взяв під контроль кордон та відмовився виконувати вказівки Байдена: що відбувається

Читать на русском
Між владою Техасу та адміністрацією США розгорівся конфлікт через контроль над кордоном із Мексикою.
Фото: Reuters

У США загострився конфлікт між губернатором штату Техас республіканцем Грегом Ебботом та федеральною владою навколо захисту південного кордону від напливу мігрантів. Так, влада Техасу взяла під свій контроль кордон з Мексикою та відмовилась виконувати вказівки американського лідера Джо Байдена.

Про це пишуть Newsweek та Politico.

Як повідомляють американські ЗМІ, ділянка кордону між Мексикою та США, що проходить у Техасі, укріплена досить погано. Цим користуються тисячі мігрантів та нелегально потрапляють до Америки.

За даними CNN, тільки в грудні 2023 року кордон нелегально перетнули 225 тисяч осіб, що є рекордом з 2000 року. За попередніми даними, загалом за весь 2023 рік до Техасу прибули близько три мільйони нелегалів.

Щоб стримати постійний потік мігрантів губернатор Техасу Грег Еббот наказав місцевим підрозділам Національної гвардії взяти кордон під свій контроль і почати зводити укріплення з колючим дротом. При цьому техаські силовики відмовляються пускати назад на кордон федеральних прикордонників.

24 січня він оприлюднив лист, в якому посилається на «конституційні повноваження Техасу захищати себе» від «вторгнення» мігрантів до штату.

Також Еббот згадав про статтю з конституції США, в якій дозволяється оголосити воєнний стан у штаті та діяти без дозволу федерального уряду і заявив, що «дії Байдена викликали безпрецедентне вторгнення, від якого є необхідність захищатися».

Після цього у Техасі встановили огорожу з колючого дроту, однак суд дозволив федеральній прикордонній службі його зняти. Проте Еббот заявив, що огорожа буде встановлена.

У листі від 24 січня після рішення суду Департамент внутрішньої безпеки зажадав «повного доступу» до кордону до 26 січня. У листі, адресованому техаським чиновникам, йдеться про те, що співробітники федеральної митниці та прикордонної служби заблокували доступ до цієї території.

Також федеральні чиновники звинуватили владу Техасу в «демонізації мігрантів» і «політизації питання». Адміністрація Байдена висунула ультиматум губернатору Техасу Ебботу і дала Техасу 24 години для виконання постанови Верховного Суду США і передачі прикордонних патрульних постів федеральному уряду. Цей термін закінчується в п'ятницю, 26 січня.

Після цього Генеральний прокурор Техасу Кен Пекстон звинуватив адміністрацію Байдена в змові з мексиканськими наркокартелями з метою переправлення мігрантів через кордон в США – за «схемою з оплатою за людину». Лейтенант-губернатор Техасу Ден Патрік закликав Байдена «відійти з дороги».

Зазначається, що група з 24 губернаторів штатів, що представляють Республіканську партію, підтримала Еббота, заявивши, що «оскільки адміністрація Байдена відмовилася від своїх конституційних зобов'язань перед штатами, Техас має всі законні підстави захищати суверенітет наших штатів і нашої нації».

Водночас на події відреагував Білий дім. Зокрема прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр на брифінгу заявила, що адміністрація Байдена вважає «небезпечними» дії губернатора Техасу щодо захисту кордону США.

Також відомо, що 25 січня колишній президент США Дональд Трамп, який збирається очолити державу ще раз у 2024 році та використовує у передвиборчій програмі антиміграційну риторику, заявив на своїй соціальній платформі Truth, що «всі американці повинні підтримати заходи техаської влади, спрямовані на захист безпеки, суверенітету Техасу і американського народу». Він також сказав, що «штати, які бажають», повинні «направити своїх охоронців до Техасу, щоб запобігти в'їзду нелегалів і вислати їх назад через кордон».

Нагадаємо, представники Республіканської та Демократичної партій позитивно оцінюють напрямок переговорів щодо боротьби з нелегальною міграцією на кордоні США з Мексикою. Однак сенатори по-різному оцінюють терміни остаточної угоди.

Як відомо, Байден запропонував Конгресу виділити 106 млрд доларів на допомогу Україні та Ізраїлю, але республіканці в Сенаті вимагали зміни законопроекту, щоб включити до нього радикальніші пропозиції щодо захисту кордону з Мексикою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: