Майже 50 країн засудили передачу КНДР балістичних ракет росії

Читать на русском
Передачу північнокорейських ракет росії та їх використання проти України засудили в спеціальній заяві майже 50 країн світу.
Фото: AP

Міністри закордонних справ майже 50 країн засудили передачу Північною Кореєю балістичних ракет росії, а також їх використання проти України.

Заява була опублікована на сайтах МЗС України та Держдепартаменту США.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

«Передача цієї зброї збільшує страждання українського народу, підтримує агресивну війну Росії та підриває глобальний режим нерозповсюдження. Використання Росією балістичних ракет КНДР в Україні також надає КНДР цінну технічну та військову інформацію. Ми глибоко занепокоєні наслідками такої співпраці для безпеки в Європі, на Корейському півострові, в Індо-Тихоокеанському регіоні та в усьому світі», – йдеться у заяві.

Крім того, передача зброї грубо порушує численні резолюції Ради Безпеки ООН, які підтримала сама росія.

Росію та Північну Корею закликали припинити порушення резолюцій, а всі держави-члени ООН засудили грубі порушення рф та КНДР.

«У той час як Росія запускає хвилі ракет і безпілотників проти українського народу, ми будемо продовжувати стояти разом на підтримку України. Ми також закликаємо КНДР відповісти на численні й щирі пропозиції повернутися до дипломатії – єдиного шляху до міцного миру на Корейському півострові», – підкреслили міністри.

Заяву підписали глави МЗС Албанії, Андорри, Аргентини, Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чеської Республіки, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Гватемали, Ісландії, Ірландії, Ізраїлю, Японії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Молдови, Монако, Чорногорії, Нідерландів, Нової Зеландії, Північної Македонії, Норвегії, Палау, Польщі, Португалії, Республіки Кореї, Румунії, Сан-Марино, Словенії, України, Великої Британії, Високий представник Європейського Союзу та держсекретар США.

Нагадаємо, раніше зі ЗМІ стало відомо, що росія у останні тижні отримувала балістичні ракети з Північної Кореї.

В Білому домі підтвердили цю інформацію, більше того, заявили, що росія вже використовувала північнокорейські ракети під час обстрілів України – 30 грудня та 2 січня.

Сьогодні, 10 січня, факт поставки ракет повинні обговорити члени Ради Безпеки ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: