США та Велика Британія завдали нових ударів по хуситах

Читать на русском
22 січня США та Велика Британія здійснюють спільні авіаудари по цілях хуситів у Ємені, включаючи радари.
Фото: dialog.ua

В понеділок, 22 січня, США і Велика Британія завдали додаткових ударів по об'єктах хуситів у Ємені. Це стало восьмим раундом атак військових на інфраструктуру повстанців за більш ніж 10 днів.

Про це повідомляє CNN.

Удари США та Британії по хуситах у Ємені: що сталосяЧому США та Британія вночі вдарили по військових об'єктах єменських хуситів, що стало причиною операції – на інфографіці.

Зазначається, що в рамках спільного удару літаки RAF Typhoon випустили бомби з лазерним наведенням. Офіційні особи підтвердили, що внаслідок «блискавичного удару» було знищено ракетні склади і пускові установки хуситів. Більшість останніх ударів були спрямовані на окремі ракети, які, як вважалося, готувалися запустити хусити.

Це вже восьмий удар США по цілях хуситів у Ємені та друга спільна операція із Великою Британією. Повідомляється, що в ударах брали участь американські винищувачі з авіаносця ВМС США «Ейзенхауер».

Удари сталися через кілька годин після того, як у понеділок відбулася розмова між президентом США Джо Байденом та прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Повідомляється, що США назвали удари «Операція Посейдон Арчер».

«Це свідчить про більш організований і потенційно довгостроковий підхід до операцій в Ємені, спрямованих на стримування угруповання від нападів на комерційні судна в Червоному морі, що підтримує Іран», – йдеться у повідомленні.

Заступниця прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що з 18 січня хусити не нападали на комерційні кораблі. У понеділок повстанці заявили, що атакували американське вантажне судно Ocean Jazz, однак представник оборонного відомства повідомив CNN, що ця інформація не відповідає дійсності.

Минулого тижня Сінгх заявила що, за попередніми оцінками Пентагону, удари по хуситах були «дуже успішними».

Нагадаємо, єменські хусити почали нападати на торгові судна у листопаді, заявивши, що вони відповідають на наземну військову операцію Ізраїлю у Газі.

У відповідь на це 12 січня США та Велика Британія завдали серії авіаударів по десятках цілей хуситів.

Удари, підтримані низкою країн, почалися після того, як сили хуситів проігнорували ультиматум про припинення атак у регіоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: