Загроза війни між росією та НАТО: коли в Європі прогнозують початок конфлікту

Читать на русском

НАТО наступного тижня розпочне найбільші військові навчання за останнє десятиліття за участю близько 90 тисяч солдатів. Сценарій навчань – напад росії на територію країни-члена Альянсу та запуск п'ятої статті договору. Судячи з заяв європейських політиків і чиновників за останній місяць, такий сценарій у НАТО вважають дедалі реальнішим, причому в досить близькому майбутньому. Прогнози – на інфографіці «Слово і діло».

Одним із перших попереджень стала публікація в німецькій газеті Bild: у публікації з посиланням на джерела у розвідці йшлося про те, що росія взимку 2024/25 року може спробувати атакувати Європу. Удар може бути завданий у період між відходом з посади чинного президента США і до вступу на посаду його наступника – тобто листопад-січень.

Пізніше на Bild вийшла ще одна публікація з описом можливого шляху до прямого конфлікту між росією та НАТО. У документі, на який посилалися журналісти, йшлося про те, що влітку 2025 року між росією та країнами Альянсу може початися гібридна війна, яка переросте в інші зіткнення.

В Альянсі пояснили, що опублікований документ – лише один із прогнозів розвитку ситуації, який використовується для навчань.

В Естонії вважають, що Європа має від трьох до п'яти років, щоб підготувати до можливої військової загрози з боку росії на східному фланзі НАТО. Прем'єрка Кая Каллас із посиланням на оцінку розвідки сказала, що саме стільки часу може знадобитися росії на відновлення сил у разі гіпотетичного перемир'я в Україні.

Експерти в Німеччині вважають, що напад росії на одну з країн НАТО можливий через п'ять-вісім років. Говорячи про це, міністр оборони Борис Пісторіус нагадав про погрози Кремля на адресу країн Балтії.

Голова військового комітету НАТО Роб Бауер заявив, що до війни з росією сили Альянсу мають бути готові протягом найближчих 20 років. Окремо він зазначив, що готуватися до тотальної війни мають не лише військові, а й цивільне населення.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський попередив, що росія розглядає сценарій заморозки війни в Україні, щоб відновити свій військовий потенціал до 2028 року та відновити агресію, зокрема проти інших країн.

Британська газета Financial Times назвала п'ять наслідків перемоги росії в Україні для світу.

Наслідки перемоги путіна для Заходу також називали в аналітичному центрі Atlantic Council.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: