Зброя для України дешевша: в Atlantic Council назвали шість наслідків перемоги путіна для Заходу

Читать на русском
Військова допомога Україні обходиться країнам Заходу дорого, але це дешевше за альтернативу – якщо путін переможе, це загрожує поширенням міжнародної нестабільності, високими витратами на оборону та втратами для світової економіки.
Фото: AP

Занепокоєння країн Заходу, зокрема США, щодо збільшення витрат на військову допомогу Україні зрозуміле, але недалекоглядне. Хоча на даний момент Україна отримала сотні мільярдів доларів, ця цифра тьмяніє порівняно зі значно вищою ціною, яку міжнародній спільноті доведеться заплатити у разі перемоги росії.

Про це пише аналітик Atlantic Council Пітер Дікінсон.

Війна росії проти України: чотири сценарії закінчення конфлікту та їхні наслідки для сторінЄ чотири основні сценарії закінчення російсько-української війни. Що вони передбачають і який вплив матимуть на всі сторони конфлікту – на інфографіці.

Щоб оцінити справжню цінність підтримки України, зазначає Дікінсон, треба замислитись над тим, що станеться, якщо західна військова допомога припиниться і путін переможе.

Безпосередні наслідки перемоги рф відчує українське населення: десятки тисяч громадян буде страчено або ув'язнено, а мільйони зазнають примусової депортації. Але це створить серйозні гуманітарні проблеми для європейської спільноти, оскільки нова величезна хвиля українських біженців рине через кордон – це перше.

Другий наслідок – натхненний перемогою в Україні, путін напевно прагнутиме піти далі. Його наступними цілями, найімовірніше, стануть Молдова, Вірменія та країни Центральної Азії.

Третє – оскільки НАТО буде дискредитовано, у путіна напевно виникне спокуса перевірити рішучість Альянсу більш фундаментальним чином, погрожуючи країнам Балтії. Якщо країни НАТО не будуть готові відреагувати, путін скористається цією слабкістю.

Четверте – нездатність захистити територіальну цілісність держави-члена НАТО спровокує швидкий розпад всього Альянсу, що занурить Європу в хаос.

П'яте – навіть якщо найгіршого сценарію прямої військової конфронтації між НАТО та росією вдасться уникнути, західним країнам доведеться збільшити витрати на оборону до небаченого раніше рівня. Це будуть суми, які набагато перевищать обсяги допомоги Україні.

Шосте – якщо війна путіна проти України буде успішною, це надихне інші авторитарні режими, що спровокує поширення міжнародної нестабільності. Світ зіткнеться з десятиліттями відсутності безпеки, зростаючим мілітаризмом, проявами агресії. Це загрожує втратами для світової економіки у десятки трильйонів доларів.

Аналітик зазначає, що ніщо з цього не є неминучим – треба продовжувати надавати Україні інструменти для перемоги над росією: «Противники продовження військової допомоги Україні часто кажуть, що це дуже дорого. Насправді це набагато дешевше за альтернативу. Вони також заявляють, що підтримка України ризикує спровокувати Третю світову війну, але насправді ніщо не може спровокувати путіна з більшою ймовірністю, ніж слабкість Заходу».

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський попередив, що росія розглядає сценарій заморозки війни в Україні, щоб відновити свій військовий потенціал до 2028 року та відновити агресію, зокрема проти інших країн.

На інфографіці «Слово і діло» – скільки тривають війни путінської росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: