НАТО готує масштабні військові навчання з імітацією нападу рф - Bild

Читать на русском
Північноатлантичний альянс проведе навчання за участю 90 тисяч військових. Сценарій навчань – відбиття російської агресії проти одного із членів НАТО.
ілюстративне фотофото АР

НАТО планує розпочати взимку масштабні навчання за участю близько 90 тисяч військовослужбовців під назвою Steadfast Defender («Стійкий захисник»). Під час навчань відпрацьовуватиметься сценарій нападу росії на територію Альянсу.

Про це повідомляє видання Bild.

В НАТО готуються до можливого нападу росії в 2025 році – BildНАТО готується до атаки Росії на східний фланг. За сценарієм, розробленим у Міноборони Німеччини, ескалація конфлікту можлива вже цього року, а повноцінна війна – влітку 2025-го.

За даними німецької агенції, Альянс хоче мобілізувати для навчань близько 90 тисяч солдатів. Це означає, що маневри стануть найбільшими з часів закінчення холодної війни (у серії маневрів 1988 року було задіяно близько 125 тисяч солдатів).

Зокрема, Бундесвер надасть 12 тисяч солдатів, а також 3 тисячі транспортних засобів та 30 літаків. Від Британії мають бути надані авіаносець та кілька винищувачів F-35, йдеться у матеріалі.

Сценарієм навчань є напад армії рф на територію Альянсу, що призводить до активації 5 статті Договору НАТО. Вона регулює зобов'язання надавати допомогу у блоці та зазначає, що збройний напад на одного або кількох союзників розглядається як напад на всіх.

Самі навчання хочуть розгорнути у Північній Норвегії, а іншими місцями маневрів, що плануються, називають Литву та Угорщину.

Під час відпрацювання сценарію нападу рф перевірять оповіщення та розгортання національних і багатонаціональних сухопутних сил НАТО.

Як повідомляє Reuters з посиланням на головного командувача Альянсу Кріса Каволі, навчання НАТО розпочнуться наступного тижня і триватимуть до травня.

Нагадаємо, що НАТО готується провести навесні 2024 року найбільші спільні командні навчання з часів холодної війни, ще у вересні минулого року писав Financial Times.

У січні цього року Bild написала про те, що в НАТО готуються до можливого нападу росії у 2025 році. У НАТО відреагували на статтю Bild про підготовку до можливого нападу рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: