«Що, якщо росія переможе?»: FT назвала п'ять наслідків для світу

Читать на русском
Газета Financial Times попередила країни Заходу про наслідки перемоги росії у війні проти України.
Фото: AP

Захід після перерви відновлює 15-річне умиротворення путінської агресії. Обсяг західної допомоги Україні за останній місяць упав майже на 90% порівняно з роком раніше. США та Євросоюз не змогли затвердити додаткові кошти для України, а виборцям набридла війна в Україні.

Британська газета Financial Times зазначає, що сценарій перемоги росії стає дедалі правдоподібнішим і назвала п'ять жахливих наслідків для світу.

Росія хоче продовжувати війну до 2026 року і захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя – BildНімецьке видання з посиланням на джерела у розвідці розкрило план путіна щодо ведення війни проти України. Він хоче продовжувати війну до 2026 року та захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя.

По-перше, росія вершитиме над українцями «страшне правосуддя переможця», продовжуючи масові страти, тортури, зґвалтування та викрадення дітей. Видання нагадує про існування у росіян списку українських громадських діячів, які підлягають ліквідації.

Партизанські атаки українців спровокують нові репресії з боку росії. А біженці ринуть знову до Європи, але цього разу назавжди.

По-друге, на заході Україні може вижити вільна держава і навіть вступити до ЄС. Але воно може знову бути атаковано росією, незважаючи на будь-які договори.

По-третє, росія контролюватиме близько чверті світового експорту пшениці, використовуючи продовольство як зброю.

По-четверте, успіх путін надихне країни, зацікавлені в агресії проти сусідів – Китай, Венесуелу, Азербайджан та саму росію. Дара Массікот із Фонду Карнегі за міжнародний світ зазначає, що коли росіяни думають, що перемогли у конфлікті, вони стають надто самовпевненими у своїх силах і через кілька років роблять більш масштабні та сміливі операції.

Кремль побудував військову економіку, населення терпить війну, тому путін може продовжити агресію проти сусідніх країн. Видання радить прем'єру Віктору Орбану замислитися над тим, що Угорщина межує з Україною.

По-п'яте, дискредитоване НАТО переживе найсерйозніше випробування. Путін намагатиметься довести, що НАТО та Євросоюз не впораються з новими викликами.

FT припускає, що у разі нападу росії на країни Балтії, НАТО, ймовірно, відправило б війська. Але після перших загиблих крайні праві партії вимагатимуть «миру», а західні країни можуть відступити, щоб уникнути ядерної ескалації.

«Альтернатива є. Росія має низькотехнологічну економіку розміром із канадську. Європейці могли б допомогти Україні протистояти путіну, навіть якщо Трамп не захоче. Нам доведеться швидко розвивати нашу військову промисловість, але зусилля, які від нас будуть потрібні, будуть незначними порівняно з зусиллями рф. Нам також потрібно буде замінити американську допомогу Україні — за даними Кільського інституту, 40,8 мільярда євро в річному обчисленні. Це 70 євро на рік на одного європейського громадянина НАТО. Ми могли б знайти це, якби захотіли», – зазначає видання.

Нагадаємо, агентство Bloomberg повідомляло, що союзники України почали прораховувати наслідки можливої перемоги росії у війні.

Аналітик Atlantic Council зазначив, що путін зараз більш ніж будь-коли впевнений у тому, що зможе «перечекати» увагу Заходу до України. Крім того, в аналітичному центрі назвали шість наслідків перемоги путіна для Заходу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: