ПВК «Вагнер» у Білорусі: скільки найманців та техніки прибуло до країни

Читать на русском

Після провальної спроби державного перевороту в росії частина найманців приватної військової компанії «Вагнер» перебазувалася до Білорусі. На даний момент на території країни перебуває до 5 тисяч бійців Євгена Пригожина, які «навчатимуть білоруських військових». Україна не бачить у цьому для себе значної загрози – найманці розміщені досить далеко від кордону. Натомість провокацій побоюються сусідні з Білоруссю країни – Польща, Литва та Латвія. На інфографіці «Слово і діло» – все, що відомо про перебування «вагнерівців» у Білорусі.

Нагадаємо, що 24 червня Євген Пригожин влаштував у рф заколот, який, втім, закінчився безславно – «похід на Москву» було зупинено після домовленостей із Кремлем. Однією з умов став «відхід Пригожина до Білорусі».

Олександр Лукашенко, за посередництва якого був улагоджений конфлікт, заявив, що бойовики Пригожина «допоможуть покращити боєздатність білоруської армії». «Якщо їхні командири приїдуть до нас та допоможуть нам... Досвід. Розкажуть нам, що зараз важливо. Ось мені путін останній раз сказав: контрбатарейна боротьба, без цього неможливо. Безпілотники. Вони через це пройшли. Вони розкажуть про зброю: яка добре працювала, яка ні. І тактика, і озброєння, і як наступати, як оборонятися. Це безцінне. Оце нам від «вагнерівців» треба взяти», – сказав диктатор.

Перша колона «вагнерівців» прибула до Білорусі 11 липня. Їхній табір знаходиться у колишній військовій частині в селі Цель Осиповицького району.

14 липня Міноборони Білорусі офіційно підтвердило прибуття «вагнерівців», заявивши, що вони «проводять тренування військовослужбовців білоруських сил територіальної оборони на полігоні під Осиповичами (Могилівська область)».

У період з 11 липня до 1 серпня до Білорусі прибуло 14 колон техніки та близько 5 тисяч найманців. На території табору, за даними супутникових знімків, знаходиться близько 750 одиниць техніки – автобуси, вантажівки різної модифікації, платформи з будівельним обладнанням, а також деяка військова техніка (Урали, КамАЗи чи бронетехніка).

Україна стежить за пересуваннями «вагнерівців» у Білорусі, але значної загрози для себе не бачить. «Загалом зараз це не те угруповання, яке на сьогоднішній день становить реальну небезпеку, проте легковажити цим не можна, і ніхто цього не робить. Усі необхідні заходи вживаються», – сказав представник ГУР Андрій Юсов.

У Прикордонній службі України ситуацію на кордоні також назвали контрольованою – найманці знаходяться на значній відстані. До того ж, на одному із засідань Ставки президент Володимир Зеленський доручив посилити кордон із Білоруссю.

Аналітики ISW також вважають, що «вагнерівці» не становлять для України серйозної загрози, оскільки вони не мають важкого озброєння для наступу, як і ознак до його підготовки.

Натомість провокацій побоюються на східному фланзі НАТО: Польща та Литва посилюють свої кордони та разом із Латвією розглядають можливість скоординованого повного закриття кордону з Білоруссю.

Наприкінці липня Лукашенко на зустрічі з путіним заявив, що його напружують «вагнерівці», бо хочуть «сходити на екскурсію до Варшави та Жешува». Але днями він сказав, що «пожартував».

Нагадаємо, 19 липня Євген Пригожин уперше після невдалого бунту виступив перед своїми бойовиками.

За інформацією ЗМІ, новим ватажком підрозділів ПВК «Вагнер», які прибули до Білорусі, є уродженець України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: