Польща не відкриватиме кордон для українського зерна після 15 вересня – глава Мінсільгоспу

Читать на русском
Влада Польщі поки не зніматиме заборону на експорт українського зерна та деяких інших видів агропродукції. Про це повідомив голова Міністерства сільського господарства країни Роберт Телус.
Фото: PAP

Влада Польщі поки не зніматиме заборону на експорт українського зерна та деяких інших видів агропродукції.

Про це повідомив глава Міністерства сільського господарства країни Роберт Телус, його заява опублікована у Twitter-акаунті відомства.

Дипломатичний скандал між Україною та Польщею: яку підтримку надавала Варшава під час війниНа тлі дипломатичного скандалу між Польщею та Україною пропонуємо згадати, що саме Варшава зробила для нас після початку повномасштабної війни.

За його словами, Польща не відкриватиме кордон після 15 вересня навіть у тому випадку, якщо Єврокомісія виступить проти такого рішення.

«Навіть якщо Єврокомісія із цим не погодиться, ми закриємо кордон для українських продуктів. Я думаю, що деякі з п'яти прифронтових країн зроблять так само. Це рішення не проти когось, ми діємо на користь польських фермерів», – заявив Телус.

Він також сказав, що Польща й надалі допомагатиме Україні, але «благо польських фермерів – найвищий пріоритет».

Нагадаємо, ембарго на ввезення українського зерна до п'яти країн Європи – Польщу, Угорщину, Болгарію, Словаччину та Румунію – ухвалили на початку травня. Документ, який спочатку діяв до 5 червня, мав замінити односторонні рішення щодо заборони на ввезення української агропродукції.

На початку червня ЄС продовжив обмежувальні заходи до середини вересня, а 19 липня країни закликали Єврокомісію продовжити ембарго до кінця року. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав це недружнім кроком.

Водночас, кілька днів тому главі канцелярії президента Анджея Дуди дорікнув Україні недостатньою подякою за допомогу. Міністерство закордонних справ викликало посла Польщі Бартоша Ціхоцького через це висловлювання. Виклик посла обурив прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького.

Президент Володимир Зеленський прокоментував скандал та зазначив, що важливо не дати політичним моментам зіпсувати відносини між народами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: