Румунія готова розширити маршрут експорту українського зерна Дунаєм

Читать на русском
Румунія планує розширити транзит українського зерна Дунаєм, щоб не наражати на ризики світову торгівлю продовольством.
Лумініта Одобескуradiomoldova.md

Румунія незабаром планує розширити один із ключових транзитних маршрутів для українського зерна. Причина такого кроку – ескалація рф безпеки у Чорному морі, яка посилює ризики для світової торгівлі продовольством.

Про це заявила міністр закордонних справ Румунії Лумініта Одобеску, пише Bloomberg.

Румунське судно потрапило під обстріл під час атаки росіян на український порт на Дунаї – ЗМІЗа даними журналістів, судно потрапило під обстріл під час перебування в порту Рені. Корабель отримав незначні пошкодження і зміг продовжити свій шлях.

Вона припустила, що Румунія може відкрити нові пункти перетину кордону з Україною, збільшити штат співробітників на існуючих переходах та залучити відставних та військових льотчиків для прискорення транзиту суден через Дунайські канали.

«Ми перебуваємо у тісному контакті з Україною, щоб визначити найкращі варіанти для збільшення та прискорення цього транзиту. Ситуація з безпекою, звісно, непроста, але ми готові й надалі допомагати Україні», – сказала Одобеску.

Зараз румунський порт Констанца (найбільший чорноморський порт блоку) є кращим варіантом для українських компаній через близькість і вартість.

Зазначимо, на сьогодні Румунія вже забезпечила транзит понад 20 млн. тонн зерна з України. Це приблизно половина всього 41 млн тонн, перевезених «коридорами солідарності» з початку вторгнення рф.

Нагадаємо, 17 липня у кремлі заявили про вихід із зернової угоди, яка дозволяла безпечно експортувати українське зерно з чорноморських портів.

Після цього росіяни почали атакувати порти та ангари із зерном в Україні. А в ніч проти 24 липня рф обстріляла річковий порт Рені на Дунаї, неподалік кордону з Румунією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: