У ЄС повідомили про готовність експортувати майже все українське зерно

Читать на русском
За словами профільного комісара ЄС, експорт можна буде організувати шляхом розширення коридорів солідарності – спеціальних автомобільних, залізничних та водних маршрутів.
Фото: Getty Images

Європейський Союз готовий допомогти Україні експортувати майже всі сільськогосподарські товари.

Про це повідомив комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський, його цитує Sky News.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

За його словами, експорт можна буде організувати шляхом розширення «коридорів солідарності» – спеціальних автомобільних, залізничних та водних маршрутів.

«Ми готові експортувати майже все. Це близько 4 млн тонн олійних та зернових культур на місяць – такий самий обсяг, який був і у листопаді минулого року», - заявив Войцеховський.

Він додав, що до того як росія вийшла з угоди щодо чорноморського зерна, 60% української агропродукції експортували саме «коридорами солідарності», а решта 40% - Чорним морем.

Нагадаємо, 17 липня росія оголосила про вихід із зернової угоди та відкликала гарантії безпеки у Чорному морі.

Через два дні, 19 липня, п'ять країн ЄС – Польща, Болгарія, Угорщина, Словаччина та Румунія – схвалили звернення до Єврокомісії із проханням продовжити заборону експорту з України окремих видів агропродукції до кінця цього року. Наразі заборона діє до 15 вересня.

Вчера президент Владимир Зеленский провел совещание относительно экспорта украинской агропродукции сухопутным путем. Он отметил, что власти надеются на договоренности с Европейской комиссией, но готовятся «к любому развитию событий».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: