Глава МЗС закликав ЄС розширити шляхи експорту українського зерна

Читать на русском
Дмитро Кулеба впевнений, що держави мають ЄС позбавити росію важелів впливу на український морський експорт.
фото РБК-Україна

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на тлі відмови росії від участі в зерновій угоді закликав Євросоюз і країни ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових.

Про це повідомляє пресслужба МЗС у четвер, 20 липня.

Україна готова просити партнерів про створення гуманітарних конвоїв для зернового коридору − ДаніловЯкщо росіяни не даватимуть змоги забезпечити продуктами бідні країни, то проблема штучного голоду у світі – лише питання часу. Про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

Кулеба взяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу в режимі відеоконференції.

Там він заявив, що мета росії - не лише у завданні збитків Україні, а й у збагаченні за рахунок зростання цін на продовольство.

«Росія знищила зернову ініціативу, завдає ударів по українським портам та інфраструктурі, задіяним у морському експорті, і водночас збільшує власну пропозицію зернових на світових ринках», - наголосив міністр.

Кулеба закликав держави ЄС позбавити росію важелів впливу на український морський експорт: ідеальним сценарієм він вважає повне припинення російської морської блокади українських портів.

На його думку, це буде можливо, коли Україна отримає перші ескадрильї F-16, які зможуть патрулювати небо та морські шляхи.

«Зараз Україна запропонувала ООН та Туреччині продовжити роботу зернового коридору у тристоронньому форматі, включаючи інспекції кораблів у Спільному координаційному центрі. Ми очікуємо на їхню відповідь», - сказав він.

Кулеба додав, що всі альтернативні шляхи експорту зерна з України мають не лише працювати на повну потужність, а й розширюватись.

Міністр, зокрема, закликав розвивати Дунайський кластер, а також Адріатичний та Балтійський транспортні коридори.

Нагадаємо, 17 липня росія оголосила про вихід із зернової угоди та відкликала гарантії безпеки у Чорному морі.

Володимир Зеленський офіційно запропонував Туреччині та ООН продовжити роботу зернової угоди утрьох.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: